Findus satsar på forskning i Bjuv
Findus beslut att lägga ner Findus i Bjuv har väckt starka reaktioner och näringsminister Mikael Damberg (S) kräver att ägarna Nomad Foods förklarar sig. (Foto: Björn Lindgren /TT-arkivbild)


Nedläggningen av Findus anläggning i skånska Bjuv med 450 anställda ligger fast. I stället har de brittiska ägarna Nomad Foods lovat att satsa på forskning och utveckling i Bjuv.

Regeringen har krävt en förklaring av Nomad Foods om varför de lägger ner sin fabrik i Bjuv med 450 anställda. Näringsminister Mikael Damberg träffade företaget på tisdagen.

– Beskedet är att beslutet är strategiskt och ligger fast. Men man säger också att man nu vill utveckla det innovationsarbete som finns i Bjuv, säger Damberg efter mötet.

Inga ljuspunkter

Men mötet gav inga konkreta ljuspunkter för de anställda som varslats om uppsägning.

– Mitt besked var att jag förväntar mig att bolaget agerar ansvarsfullt både mot den personal som nu drabbas, mot mångåriga leverantörer och mot Bjuv och regionen att man menar allvar när man säger att man vill fortsätta finnas som ett starkt varumärke i Sverige. Det mest näraliggande är att hantera personalen på ett seriöst sätt, säger Damberg.

Nomad Foods köpte Findus så sent som i slutet av 2015 för omkring sju miljarder kronor av Liongem Sweden. Sista mars varslades 450 anställda i Bjuv om uppsägning. Produktionen flyttas till Tyskland för att komma närmare de stora marknaderna i södra och västra Europa, enligt Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige AB.

Starka reaktioner

Beskedet om nedläggningen väckte starka reaktioner. Statsminister Stefan Löfven, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har engagerat sig. Mikael Damberg säger att det faktum att beslutet inte föregåtts av åratal av nerdragningar och problem samt att Nomad Foods köpte så nyligen har varit bidragande.

– Det här kom som en blixt från klar himmel och väckte många frågor. Och jag har fortfarande svårt att förstå varför man köper en verksamhet i november och lägger ner den i april, säger Damberg.

Findus
Findus ägs sedan i slutet av 2015 av livsmedelsföretaget Nomad Foods, som köpte bolaget av Liongem Sweden för 500 miljoner pund, cirka sju miljarder kronor. Nomad Foods är registrerat på Brittiska Jungfruöarna.
Findus, som haft ett flertal ägare sedan bolaget bildades i Bjuv 1941, har i dag verksamhet i Norge, Finland, Danmark, Spanien och Belgien. Den svenska delen omsatte under 2014 drygt 2,6 miljarder kronor.
Källa: Findus

Många i protest mot Findusflytt