Finanskrisen: Uppgörelsen om räddningspaket för finanskrisen
Representanthusets talesperson Nancy Pelosi på väg till ett möte med kongressledamöter den 27 september 2008. (Foto: Mark Wilson/Getty Images)


Ledamöterna i USA:s kongress kom under helgen överens om ett räddningspaket för den allvarliga finanskrisen som hotar sätta stopp för bankernas utlåningsverksamhet, vilket kan leda till att finanssystemet kollapsar och orsaka en djup recession.

– Vi har gjort stora framsteg; nu ska vi få det på papper så att vi officiellt kommer överens, meddelade Nancy Pelosi, representanthusets talesman, den 28 september.

Inga detaljer släpptes på söndagen men finansvärlden förväntar sig att uppgörelsen offentliggörs och röstas igenom inom kort.

USA:s finansminister Henry Paulson chockade den 19 september hela finansvärlden, då han föreslog ett räddningspaket på 700 miljarder för att ta över de dåliga bolånen från banker och finansbolag. Den pågående finanskrisen som började i augusti 2007 har visat sig vara mycket värre och mer omfattande än vad man tidigare trott.

Banker och finansbolag ser kapital försvinna i samband med prisras på fastigheter och de får likviditetsproblem. Kredit och lån till både företag och privatpersoner stramas åt.

– Som ett resultat är hela vår ekonomi i fara, sade President Bush i sitt radiotal till nationen den 27 september.

Kritiker säger att förslaget skyddar finansbolagen på skattebetalarnas bekostnad. Demokraterna har krävt hårdare kontroll, skydd för husägare och begränsning av direktörslöner, medan motståndarna menar att Washington ändå gynnar direktörerna på ”Wall Street”.

Förslaget med räddningspaketet har i princip brett stöd från både republikaner och demokrater samt de flesta aktörer i branschen, men det har väckt vrede hos vanliga amerikaner. I förra veckan ägde demonstrationer rum i flera städer runt om i USA.

– Jag är här för att opponera mig mot räddningsplanen därför att den ger en stor överföring av förmögenheter från arbetande amerikaner till elitinstitutioner och de superrika, säger Arun Gupta en av demonstranterna på Wall Street i fredags.