Filmstjärnan Chi Chao hyllar Shen Yun
Känd kinesisk balettdansare Chi Chao är förste dansare i Birmingham Royal Ballet i Storbritannien, och har spelat i filmen ”Mao´s Last Dancer”. (Foto: Getty Images)


Världspremiären av Shen Yun Performing Arts presentation av Kinas gudainspirerade kulturarv har uppmärksammats av världskända celebriteter, bland dem internationellt känd kinesisk balettdansare Chi Chao.

Chi hade huvudrollen i långfilmen Mao´s Last Dancer, men trots ett späckat schema tog han sig tid att prata med Epoch Times på telefon om New York-baserade Shen Yun Performing Arts framträdanden.

Chi mindes förra året då han hade turen att bli inbjuden av en tjänsteman vid det brittiska kulturdepartementet för att se Shen Yuns föreställning i London.

– Det var en underhållande och betydelsefull upplevelse. Föreställningen var fantastisk, innehållet rikt, sceneffekterna var enastående, unika, och det var en storskalig konsthändelse helt unik i sitt slag, sade han.

Han sade också att artisterna hade en konstnärlig och andlig utstrålning som slog an en sträng hos publiken och uppvisade konstens högsta ackord. Han rekommenderar att fler kommer och ser föreställningen för att få uppleva energin som strålar ut från scenen.

För närvarande är Chi förste dansare i Birmingham Royal Ballet i Storbritannien. Han belönades med en guldmedalj vid Varnas internationella balettävling (som räknas som balettens olympiska spel) och är känd som ”Kinas balettprins”. Han hade också huvudrollen i filmen Mao´s Last Dancer där han spelade rollen som kinesisk balettdansare Li Cunxin.

Chi säger att Shen Yuns innehåll är mycket rikt.

– Det är mycket omfattande, storskaligt och helt i en egen klass. Det är en konstens fest som inte kan ses i andra föreställningar, olikt innehållet i vanliga föreställningar som alla är likadana.

Han sade att Shen Yun återspeglar utstrålningen hos och anden i den traditionella kinesiska kulturen.

– Den har djupgående betydelser. Det är en så storskalig produktion och attraherar så mycket publik, och har vunnit så många människors hjärtan. Det visar hur framgångsrika föreställningarna är, sade Chi.

– Det som är mest ovanligt är att föreställningarna ges varje år med nytt program. Det visar att gruppen har en stor kreativitet och är mycket effektiv. Det är en stor prestation, en stor sak att Shen Yun bildades och har utvecklats i USA och kan sprida den traditionella kinesiska kulturen på världsscenen.

Något som är väsentligt för Shen Yun är de utsökt klädda dansarna med en koreografi som porträtterar forntida legender, folktraditioner samt nutida berättelser om häpnadsväckande mod.

Chi sade att artisterna i Shen Yuns föreställningar har förmågor som är extremt avancerade, och uppvisar många mycket svåra tekniska moment.

– Danserna är vackra, effekten från hela scenen är fantastisk, unik. Publiken fortsatte att applådera under hela föreställningen.

– Koordinationen mellan dansarna är utmärkt och det gör att danserna som de framför är mycket harmoniska och eleganta. Den här aspekten är särskilt ovanlig och värdefull, tillade han.

Chi har ett späckat schema, men trots det åker han till Kina varje år antingen för att framträda eller för att besöka släktingar.

– Jag vet att många artistgrupper, både i Kina och utanför, har storskaliga danser men de kan vara disharmoniska eftersom alla vill visa upp sig. Det gör att dansernas helhetsintryck inte verkar så harmoniskt, sade han.

Chi sade att Shen Yuns föreställning är enormt rörande och teknikerna de visar är en nödvändig grund.

– Men vad som är allra viktigast är konstens inre utstrålning. Den inre empatin och glädjen som publiken visar är den bästa återspeglingen av denna inneboende kvalité [hos föreställningen].

– Klassisk konst har djupgående betydelser, så ju mer vi vet om den, desto mer känner vi att det vi känner till, inte är nog.

– Inom dansvärlden finns ett talesätt: Du ser en artist på scenen och även om han inte utför någon teknik kan publiken inte ta sin blick från honom. Från den stunden artisten kliver ut på scen har han fångat publiken, varje rörelse, varje dans, även om det bara är en enkel rörelse, fångar publiken.

– Den här sortens inre utstrålning, konstens kraft är den högsta nivån en artist någonsin kan hoppas uppnå. Det bestäms inte bara av danstekniken, utan ännu viktigare, den drivs av artistens inre kultivering, kunskapsnivån, karaktären, dygden, personlig erfarenhet och så vidare. För en artist är det här källan och motivationen för skapande och uttryck.

Chi sade att det är en stor utmaning för alla artister att förbättra sin dansteknik och -kvalitet.

– Men det är en ännu större utmaning att kunna framkalla glädje och empati hos publiken, att beröra folk.

Chi sade att Shen Yun inspirerar folk inom konstvärlden.

– Att se Shen Yun är som att gå ombord på en tidsresa där man reflekterar över sitt liv och sin konstnärliga erfarenhet, sade han.

– Vi ser på dansen som ett sätt att tjäna vårt uppehälle därför har vi inte samma passion som artisterna i Shen Yun. Deras passion för konsten och för att föra ut konstens skönhet till publiken är verkligen rörande. Vi saknar detta eftersom vi ser dansen som ett jobb.

Chi rekommenderar folk att själva se Shen Yun och personligen få uppleva den energi som strålas ut.

– Om du ser videon [reklammaterialet] kan du bara se tekniken och kroppens fysiska rörelser. Men när du ser dem live får du uppleva den starka konstnärliga genomslagskraften, smittsamheten i föreställningen. Den sortens inre charm, liksom energin som strålar ut under framförandet kan bara upplevas genom att se föreställningen live.

Chi föddes i Peking i en artistfamilj. Han började lära sig balett som ung. Medan han studerade dans vid Pekings dansakademi vann han ett pris i en internationell danstävling: Prix De Lausanne och fick därigenom rykte som ”Kinas balettprins”.

I februari 1994 studerade Chi vidare vid Englands kungliga balettskola. I juli 1995 tog han examen med toppbetyg och började vid Birmingham Royal Ballet Company där han blev konstnärlig chef, koreograf för baletten Skönheten och Odjuret och där han är en av David Bintleys toppstudenter.

1998 deltog Chi i balettens motsvarighet till olympiska spel: Varna International Ballet Competition och vann guld. 2002 blev han förste dansare vid Birmingham Royal Ballet Company.

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Peforming Arts. För mer information, se www.ShenYunPerformingArts.org

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30073/