Filmrecension: Identity Thief
Andreas Ziegler är filmvetare från Göteborg. Han har under flera år skrivit filmrecensioner till Epoch Times Sverige. (Foto: Med tillstånd av Andreas Ziegler)


  • Produktionsår: 2013
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Seth Gordon
  • Medverkande: Jason Bateman, Melissa McCarthy, Amanda Peet, T.I., Genesis Rodriguez, Robert Patrick, Jonathan Banks m fl.


Det här tyckte jag kändes lite som en romantisk komedi, minus romantiken och komedin. Det är nog meningen att det ska vara en liten charmig komedi, men jag tycker helt enkelt inte att detta är roligt. Fast det är klart, det var många som inte höll med mig; i skrivande stund är detta den åttonde mest framgångsrika filmen i år.

Sandy Patterson (Bateman) är en helt vanlig familjefar med ett rätt så tråkigt jobb. En dag blir hans identitet stulen av en kvinna som filmen igenom kommer att kallas Diana (McCarthy). För att rädda sitt jobb och sitt rykte måste nu Patterson jaga rätt på identitetstjuven och ta med henne tillbaka till Denver, så att hon kan ställa allt till rätta. Det hela slutar i en roadtrip där en massa konstiga saker händer.

Melissa McCarthy känner många säkert igen från ”Gilmore Girls” (Amy Sherman, USA, 2000-2007). Häromåret slog hon igenom även på den stora skärmen, då hon nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga biroll i ”Bridesmaids” (Paul Feig, USA, 2011). Denna popularitet verkar hålla i sig, trots att hon inte har det klassiskt vackra utseendet som förknippas med filmstjärnor. I denna film känns det dock som att hon fått en roll som inte passar henne särskilt bra. Det är nog meningen att Diana ska vara en charmig och smålustig figur. Men det går aldrig riktigt hem hos mig. Eftersom filmen bygger främst på McCarthys karaktär, faller hela filmen med hennes insats.

Filmen är fö
r övrigt en gnutta slarvigt konstruerad. Robert Patrick, som för alltid kommer att vara T-1000 (liquid metal) i ”Terminator 2” (James Cameron, USA/Frankrike, 1991), dyker upp som en prisjägare som blir sur när Diana och Sandy flyr från honom och förstör hans fina skåpbil. Genesis Rodriguez och T.I. spelar två torpeder som jobbar för skurken Paul (Banks). Varken prisjägaren eller torpedernas bikonflikter knyts ihop ordentligt, vilket gör att filmvetaren i mig bara står och skakar på huvudet.

Med tanke på att både Bateman och McCarthy är skickliga på komedier, är det lite av en gåta hur det kommer sig att denna film inte är rolig. Men det beror ju troligtvis på ett svagt manus och ännu svagare regi. Å andra sidan gjorde filmen, som sagt, väldigt bra ifrån sig på biograferna. Så det är ju uppenbarligen många som inte håller med mig.

Andreas Ziegler är filmvetare från Göteborg. Han har under flera år skrivit filmrecensioner till Epoch Times Sverige. Läs hans senaste recensioner på http://liteomfilm.blogg.seMelissa McCarthy poserar vid ankomsten till världspremiären av ”Identity thief” i Los Angeles, Kalifornien den 4 februari 2013. (Foto: AFP/Fredrick. J. Brown)