Filmrecension: G.I. Joe: Retaliation
Andreas Ziegler är filmvetare från Göteborg. Han har under flera år skrivit filmrecensioner till Epoch Times Sverige. (Foto: Med tillstånd av Andreas Ziegler)


  • Produktionsår: 2013
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Jon M. Chu
  • Medverkande: Dwayne Johnson, Adrianne Palicki, D.J. Cotrona, Jonathan Pryce, Byung-Hun Lee, Ray Park, Elodie Yung, Channing Tatum, Bruce Willis m. fl.

Så får vi alltså äntligen se fortsättningen på denna helt fantastiska saga. Eller, ja, vi får se fortsättningen på den förra leksaksfilmen. Och det är ju bra. Eller?

I Sverige är vi inte särskilt bekanta med begreppet G.I. Joe. Det finns två betydelser. För det första är det vad en soldat kallas i den amerikanska armén. För det andra är det en leksak, som är väldigt populär i USA. Den här filmen är i alla fall baserad på den senare betydelsen och är alltså en direkt fortsättning på ”G.I. Joe: The Rise of Cobra” (Stephen Sommers, USA/Tjeckien, 2009). Så har ni inte sett den kommer ni inte att förstå vissa saker. Men vem bryr sig egentligen om att förstå sammanhanget i en film som denna?

Det är en film baserad på en leksak. Men det är i alla fall inget man försöker sticka under stolen med. Det är leksaks-action. Handlingen påminner lite om något man, som barn, hittar på medan man sitter och leker. Det gäller att se den här sortens filmer på rätt sätt. Man kommer att ha väldigt tråkigt om man koncentrerar sig alltför mycket på saker som manus, handling och skådespelarinsatser. Gör som jag gjorde: koncentrera er på actionsekvenserna!

Som när Dwayne Johnson kör något som verkar vara en korsning mellan en monstertruck och en pansarvagn. Eller när en tjej kör bil och gör en U-sväng så att Bruce Willis, som ligger på flaket, kan skjuta ner alla vakter utanför en grind med en M-60. Fast det tuffaste är nog när Snake Eyes (Park) och Jinx (Yung) ska kidnappa Storm Shadow (Lee) från en bergstopp och måste slåss mot ninjor som svingar sig i linor från berget.

Den kommer aldrig att vara en bra film, men den är ju fräck på ett sätt som trettonåringar, det vill säga målgruppen, tycker om. Och kan man bortse från petitesser som manus, skådespeleri och trovärdig handling är det en hyfsad film.

Andreas Ziegler är filmvetare från Göteborg. Läs hans senaste recensioner på http://liteomfilm.blogg.se


Franska skådespelerskan Elodie Yung i filmen G I Joe: Retaliation, poserar på röda mattan i centrala London den 18 mars 2013. (Foto: AFP/ Andrew Cowie)

Franska skådespelerskan Elodie Yung i filmen G I Joe: Retaliation, poserar på röda mattan i centrala London den 18 mars 2013. (Foto: AFP/ Andrew Cowie)