Filmrecension: Baksmällan, del 3
Andreas Ziegler är filmvetare från Göteborg. Han har under flera år skrivit filmrecensioner till Epoch Times Sverige. (Foto: Med tillstånd av Andreas Ziegler)


  • Produktionsår: 2013
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Todd Phillips
  • Medverkande: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Ken Jeong, Justin Bartha, John Goodman m fl.


De två första filmerna handlade om hur två helt vanliga killar och ett pucko hamnat i en väldigt konstig situation i vilken de inte minns föregående natt och dessutom har tappat bort en kompis. Den här filmen lägger alldeles för mycket fokus på puckot, Alan (Galifianakis). Och ingen är bakfull. Det är långt mellan skratten i denna sista del.

Stu (Helms), Phil (Cooper) och Doug (Bartha) ska köra Alan till någon sorts rehabiliteringsklinik (exakt varför Alan ska till en sådan är oklart; han är korkad, inte missbrukare). På vägen dit tillstöter komplikationer som resulterar i att Doug kidnappas. De andra måste spåra upp Mr. Chow (Jeong) åt knarkkungen Marshall (Goodman). Som sagt, ingen är bakfull, ingen har minnesluckor och inget konstigt har hänt med Stus ansikte. Å andra sidan var upprepningen av detta tema tröttsamt redan i andra filmen (”The Hangover Part II”, Todd Phillips, USA, 2011).

Det som gjorde första filmen (”The Hangover”, Todd Phillips, USA/Tyskland, 2009) så hysteriskt rolig var dels slapstickhumorn; det var roligt att se när folk skadades och gick omkring och var bakfulla. Dessutom tillförde Galifinakis karaktär en hel del humor i och med att han kom med korkade kommentarer hela tiden. Den här filmen fokuserar alldeles för mycket energi på Galifianakis. Humorn kring denna karaktär bygger på att han är korkad och pinsam. Men detta blir tröttsamt i allt för stora portioner. Jag kan ärligt talat inte minnas att jag skrattade särskilt många gånger i filmen.

De få gånger jag faktiskt skrattade, var det på grund av något Mr. Chow gjorde. Jeong håller fortfarande lika hög klass som i första filmen, och är filmens behållning. Han är fortfarande galen och nästan ständigt hög. Men han är inte tillräckligt bra för att jag ska vilja se en film till med de här grabbarna. Nej, tre filmer räcker gott och väl.

Andreas Ziegler är filmvetare från Göteborg. Han har under flera år skrivit filmrecensioner till Epoch Times Sverige. Läs hans senaste recensioner på http://liteomfilm.blogg.se


De medverkande i filmen Baksmällan 3 från   vänster till höger: Ed Helms, Bradley Cooper, Heather Graham, regissören  Todd Phillips, Justin Bartha, Ken Jeong och Zach Galifianakis poserar för fotograferna på den europeiska premiären i London den 22 maj 2013. (Foto: AFP/Justin Tallis)

De medverkande i filmen Baksmällan 3 från vänster till höger: Ed Helms, Bradley Cooper, Heather Graham, regissören Todd Phillips, Justin Bartha, Ken Jeong och Zach Galifianakis poserar för fotograferna på den europeiska premiären i London den 22 maj 2013. (Foto: AFP/Justin Tallis)