Filmprojektet ”Shanghai” förbjöds i Shanghai
Mikael Håfströms film Shanghai får inte spelas in i Kina, enligt den kinesiska filmbyrån. (Foto: AFP/arkiv)


Kinas filmbyrå har meddelat filmregissören Mikael Håfström att inspelningstillstånd inte kommer att ges till storfilmen Shanghai. Förberedelserna på plats i Kina har redan kostat flera miljoner kronor och nu godkänner filmbyrån plötsligt inte inspelningen inne i Kina, skriver DN.

Filmen Shanghai utspelar sig i Shanghai år 1941, innan japanska styrkor invaderar staden. John Cusak har en av de ledande rollerna. Det var en tid då opiumrökning och prostitution frodades och kanske kan detta vara orsaken. Det kinesiska kommunistpartiet är mycket angeläget att ge en positiv bild av landet och dess människor.

När Ang Lees film ”Lust caution” skulle upp på biograferna tog censuren i Kina till stora saxen. I en artikel i DN menar Johan Lagerkvist, forskare på Utrikespolitiska Institutet, att det var en inflytelserik grupp intellektuella som tyckte filmen beskrev den kinesiska historien på ett felaktigt sätt och att det i princip var landförräderi att presentera filmen såsom Ang Lee gjorde. Förmodligen har samma synsätt drabbat Håfströms filmprojekt.

Nu åker Mikael Håfström till Hongkong, som har ett annat, delvis eget politiskt system. Håfström har förhoppningen att det kan bli den nya inspelningsplatsen.