Filmpremiär på Lilla Anna och Långa farbrorn
Lilla Anna och långa farbrorn tar oss på ett filmäventyr för första gången. (Foto: Filmlance International AB/PennFilm Studio AB.)


Den 14 januari är det premiär på barnfilmen ”Var inte rädd långa farbrorn”.

Lilla Anna och Långa farbrorn ska titta på film. Hon vill se sina fem favoritfilmer med spöket Laban och hans vänner. Långa farbrorn är rädd för spöken och vågar inte se filmerna även om Lilla Anna säger att de inte är otäcka. Långa Farbrorn förstår till slut att filmerna inte är otäcka och vågar då sig fram för att se dom. 

Tillsammans med Lilla Anna får vi återuppleva spännande äventyr med Laban, Labolina, Lillprins Bus och alla andra på slottet Gomorronsol. Lilla Anna och Långa farbrorn är från början en serie böcker för barn skrivna och illustrerade av Inger och Lasse Sandberg.

Den första boken i serien kom ut redan 1964 och heter ”Vad Anna fick se”.

Inger Sandberg har sagt:

– Lilla Anna kom till när vi väntade ett sladdbarn och vi var säkra på att det skulle bli en tjej efter som våra tidigare barn har blivit vad vi trodde. 

Hon tyckte att det fanns ett tomrum att fylla med pekböcker för små barn med ett språk där man kunde utveckla barnets språk, inte bara bilder och ett ord till varje bild.

– Nu blev det ingen tjej utan det blev en Mathias, säger hon.

Sen dess har det blivit 15 böcker till, den senaste kom ut 2008 och heter Lilla Anna och Långa Farbrorn och nu 2011 blir det film av Lilla Anna och Långa Farbrorn.

1987 var det tänkt att den sista boken om Lilla Anna och Långa Farbrorn skulle komma ut. Paret tackade till och med för sig genom att skriva: ”Tack för oss” i ett upp och nedvänt moln i boken.

Inger och Lasse Sandberg är även författarna till böckerna om Lilla spöket Laban.