Filmen som manar till stöd för frihet i Kina
Ett gruppfoto vid 45:e World-Fest Houston Film Festival den 23 april 2012. Från höger till vänster: Filmregissör Michael Perlman, Jennifer Zeng, Margaret Chew Barringer, Kean Wong, NTD:s vd Zhong Lee, och Kean Wongs föräldrar. Längst till vänster är Charles Lee. Filmen Free Kina har nyligen öppnat för sin biopremiär i USA. (Foto: Edward Dai/ Epoch Times)


Partiledaren Xi Jinping besöker USA i veckan och omvärldens blickar kommer därmed att riktas mot Kina. Samtidigt i USA har allmänheten möjlighet att se en dokumentärfilm om en sida av Kina som få har sett.

Free China: The Courage to Believe handlar om två personer som utsattes för kommunistpartiets brutala förföljelse. Filmen kunde ses i Los Angeles den 31 maj och visas på biograf från och med den 7 juni i New York.

Filmen har tidigare bara visats vid privata tillställningar runt om i världen exempelvis på universitet, myndighets- och regeringsbyggnader. Producenterna bakom filmen uppskattar att man gett omkring 400 visningar.

Dokumentärfilmen berättar historierna om Jennifer Zeng och Charles Lee, som båda fängslades och torterades för sin tro på Falun Gong, en andlig metod som blev populär i Kina under 1990-talet, men som har förföljts sedan 1999.

Sedan premiären i april 2012 vid Palm Beach International Film Festival har filmen vunnit priser vid filmfestivaler, inklusive den 45:e WorldFest Houston International Film Festival och American Insight Free Speech Film Festival. Den vann första pris  i sin kategori vid Awareness Film Festival i West Hollywood i maj förra året.

Exekutiva producenten Kean Wong sade att biografvisningarna har två syften: Det ena är att filmen ska ligga bra till för Oscarsnomineringar, och det andra är att få en global rörelse som kräver mänskliga rättigheter för alla människor i Kina att växa.

– Vi insåg att det inte bara är en film; det handlar om vad man gör med filmen. Vi vet att den här filmen verkligen kan tjäna som verktyg för att stärka tusentals aktivister runt om i världen som vill kämpa för större frihet i Kina, sade han i en intervju på sitt kontor i Manhattan.

Samtidigt som Wong försöker öka medvetenheten runt om i världen planerar han att sända filmen via satellit och internet i Kina. Genom detta hoppas han att det skapar en kedjereaktion som inspirerar folk i Kina att stå upp för rättvisa och frihet.

Med tanke på Kinas roll i världen och vad som händer där i dessa tider, så är det allas problem, säger Jennifer Zeng.

–  Om vi inte gör någonting för att stoppa detta, vet jag inte hur vi kan se våra barn i ögonen flera år senare när de frågar oss: ”Varför gjorde ni ingenting?”

https://youtube.com/watch?v=3r8OpeaMblE

Charles Lee har bidragit till produktionen för att hjälpa USA:s regering att förstå ”det Kinesiska kommunistpartiets sanna natur” så att amerikanska tjänstemän är bättre rustade när de ska handskas med sina kinesiska motparter.

När Lee satt i fängelse tvingades han tillverka Homer Simpson-tofflor och andra enkla prylar för export till länder som USA. Med hjälp av skildringar som dessa kommer folk att kunna se den statligt sanktionerade förföljelsen i Kina för vad det verkligen är, tror han.

– Det finns en mörkare sida [av Kina]. Regimen använder förföljelse och våld och lögner som en mekanism för att skapa rädsla hos hela befolkningen. Målet är, säger han, att få folk att sluta stå upp för rättvisa.

Wong säger att han hoppas att Xi Jinpings besök kommer att sammankopplas med oron över människorättskränkningarna i Kina.

Free China producerades i samarbete med NTD Television, en oberoende kinesiskspråkig tv-kanal med säte i New York, som Kean Wong också är inblandad i, och World2Be Productions, ett produktionsbolag som grundades av filmregissören Michael Perlman, som också regisserade Tibet: Beyond Fear.

Filmens producenter har så här långt  gjort framsteg när det gäller att uppmärksamma allmänheten om de mänskliga rättigheterna i Kina.

I tisdags skrev Nobelprisvinnaren Desmond Tutu och kinesiska människorättsadvokaten Chen Guangcheng tillsammans en insändare. I den uppmanar de världens ledare att stödja universella mänskliga rättigheter för alla kinesiska medborgare, och tala med Xi Jinping om ett slut på ”det brutala förtrycket av tanke-, samvets- och åsiktsfriheten” i Kina.

Insändaren, som fick en framträdande plats i Huffington Post, länkar till en petition på internet som skapats i samarbete med producenterna bakom Free China. Där kan allmänheten uttrycka sitt motstånd mot en rad kränkningar i Kina, inklusive slavarbete och ”den nästan ofattbara organskörden från avrättade fångar”.

Översatt från engelska.