Filmen du borde hört talas om
'Free China: The Courage to Believe'


En film producerad i USA av en amerikansk producent har retat upp ett kommunistland på andra sidan jorden rejält.

Den understryker alla orsakerna till att ha yttrandefrihet, pressfrihet, och finns i kärnan av alla de diskussioner du hört talas om på webben och på sociala medier.

Den är en av orsakerna till att många mejl och datorer i USA har hackats och till att företag har fått påtryckningar om att ta avstånd från ämnet.

Det intressanta är att ni kanske inte ens vet namnet på filmen.

“Free China: The Courage to Believe” är en dokumentärfilm om kines-amerikanen Charles Lee och en biokemist från universitetet i Peking, Jennifer Zeng, som fick utstå tortyr och frihetsberövande av den kinesiska kommunistregimen.

Varför torterade och fängslade?

Det låter kanske konstigt, men de här två personerna blev torterade, fängslade och nästan dödade enbart för sin tros skull.

Detta är Falun Gong-utövarnas svåra situation. Tre enkla ord – sanning, godhet, tålamod – är vad de står för, det de försöker följa, men i Kina är det olagligt att utöva den här läran och meditationen.

Om man tittar på tänkbara orsaker så får man inte ihop logiken, men folkmord är aldrig logiskt, och inte heller borde det vara det.

’Free China’ har fått mer än ett dussin filmpriser och har visats över 1000 gånger runt om i världen. Filmen är nu tillgänglig att hyra och köpa digitalt genom Yekra (gå in på HelpFreeChina.com för att hyra eller köpa filmen).

Historia om mod

Filmregissören, Michael Perlman, och producenten, Kean Wong, slog sig ihop efter ett möte och bestämde sig för att berätta den här mycket välbehövliga historien om mod. De är båda övertygade om att om den kinesiska regimen öppnar upp för Falun Gong så kommer det att få en mycket positiv effekt på det kinesiska samhället.

”Jag tror att det är anledningen till att Falun Gong-frågan är så kritisk, för om sanning, godhet, tålamod och andra vackra andliga metoder tilläts spridas så skulle moralen i hela nationen kunna vakna till liv”, sade Wong.

”Om individer och familjer ges friheten att leva ett moraliskt liv så att det samhälle som de är en del av, omfamnar och värdesätter moraliska värderingar, så skulle det vara vad Kina behöver”, tillade han.

Perlman säger att han regisserade filmen i hopp om att den skulle kunna få till en förändring i Kina, och faktiskt stärka nationen.

Kan få Kina att förändras

”Historien är världen över på frihetens sida”, sade Perlman.

”Och det är någonting som vi alla, både i USA och runt om i världen, individuellt och kollektivt, kan arbeta på och få att inträffa.”

Om du någon gång har undrat vad Falun Gong är, om du någon gång har undrat varför fridfulla leende kineser med gula t-shirts håller upp skyltar för att dra till sig uppmärksamhet, om du någon gång har undrat varför människor är villiga att riskera sina liv för sin tro, se då den här filmen.

Översatt från engelska.