Film: Becoming Jane
Anne Hathaway skildrar den berömda 1700-talsförfattarinnan Jane Austen som fattar tycke för Tom Lefroy (James McAvoys) i det romantiska dramat Becoming Jane. (Colm Hogan / Miramax Films)


Från predikstolen vid söndagmässan varnar Janes far, den högaktade Austen, kvinnorna i sin församling: ”Ett djupt sinne skall bevara en djup hemlighet.” Lyckligtvis lyder varken Jane eller regissören Julian Jarrold hans råd.

En ung Jane Austen (originaltitel Becoming Jane) är ett vackert framställt porträtt av den framåtsträvande författarinnan år 1795. Det är då hon börjar sitt livs karriär vilken ska komma att göra henne till en av de största romanförfattarna i historien.

Anne Hathaway (Djävulen bär Prada) skiner på filmduken som den 20-åriga Jane Austen. Vi får se henne brottas med konst, passion och lojalitet då den avlägsna släktingen Tom Lefroy, spelad av James McAvoy (The Last King of Scotland) skickas för att tillbringa en tid tillsammans med hennes familj ute på den engelska landsbygden, i syfte att dämpa sin fräckhet och sitt lömska sätt.

Den knivskarpa dialogen och attraktionen som följer mellan Tom, den sofistikerade juridikstudenten, och Jane, förebådar de romantiska upptågen och sagorna som Austen är känd för i sina senare verk som Stolthet och Fördom och Förnuft och Känsla.

Det här romantiska tidstypiska dramat som utspelar sig i 1700-talets England är både överväldigande och sinnligt, trots att det fortfarande återger de strikta regler som gällde kring anständigheten på den tiden.

Fotot är slående med sina naturblider – de nakna vinterträden mot en matta av ockrafärgade löv eller frodigt grönt lövverk. Noggranheten i detaljerna i nattskjortans spets eller örngottet tillsammans med de underbara kostymerna och musiken fångar äktheten under den tiden.

Fastän det kan tyckas vara lite för mycket drama i dramat är Becoming Jane en välgjord film och en vältalad berättelse. Jag ger den fyra av fem stjärnor.

Filmen har Sverigepremiär fredag den 14 oktober. 

Översatt från engelska