Filippinerna behöver turisterna
Ön Baracay den 10 november. (Bild: Twitter/@mhykeedavid)


På torsdagen meddelade den filippinska turistmyndigheten att landet fortfarande är säkert och roligt för besökande turister.

Ön Boracay var en av de många turistorter som skadades av tyfonen, men inte lika illa som en del andra platser. Mycket av strandområdet har rensats upp och författaren Norm Schriver tycker att folk ska komma till ön om de vill.

Han skrev att i själva verket kan en återhållsam turism bara skada den lokala ekonomin.

När orkanen hade passerat postade Twitteranvändare bilder på sig själva där de ligger och slappar på stranden.

”Till skillnad från de närliggande öarna i Visayas hade vi tur. Vi förväntade oss det värsta och var beredda. Det är ett mirakel att det blev så små skador på vår ö och vårt samhälle”, skrev ö-bon Armand TJ i en blogg.

På torsdagen gjorde turistmyndighetens sekreterare Ramon Jimenez Jr ett uttalande där han sade att Filippinerna behöver besökare och beskriver landet som både säkert och roligt för turister.

”Turism fortsätter att vara en av de viktigaste faktorerna för landets ekonomi och spelar en viktig roll i återuppbyggnaden av affärsverksamhet och det dagliga livet. Vi litar på att våra samarbetspartners, både inom den privata och offentliga sektorn, tar initiativ som kommer att hjälpa oss att återgå till det normala och upprätthålla turisttillväxten, särskilt på de drabbade platserna”, sade han enligt ABS-CBN.

Några turistorter drabbades hårt i orkanen, bland annat Capiz, Aklan och Coron.

”Vårt fokus är snabb återhämtning så att turistinkomsterna kommer igång igen så fort som möjligt. Meddelanden kommer att publiceras via webbsidan (www.tourism.gov.ph) och våra utländska och regionala kontor har också beredskap för att bistå potentiella resenärer och de som redan finns i landet med reseinformation”, tillade han.

”Vi kan försäkra alla turister att våra turistanläggningar och turistverksamhet fungerar som vanligt i andra delar av Filippinerna.

Jimenez berättade att han förväntade sig att påverkan på turistnäringen skulle bli minimal för landets ekonomi. Filippinerna rankas av riskundersökningsföretaget Maplecroft som ett av de länder som är mest utsatt för naturkatastrofer.

”Det här är tillfällig händelse och snart nog kommer folk inse att många turistplatser och dykområden på landets 7 107 öar fortfarande är tillgängliga och kan ta emot besökare”, sade Jimenez.

Över 2 300 människor dog i tyfonen och hela städer jämnades med marken. Katastrofhjälpen håller långsamt på att ta sig in i de drabbade områdena.

Översatt från engelska.