Filippiner lurade till löneslaveri


När fem kvinnor från Manilla erbjöds högre löner för att jobba på en restaurang i Dubai än vad de någonsin hade kunnat tjäna i sina hemländer var det som en dröm som blev sann.

Vid ankomsten fann de dock snart att de snavat in i en mardröm. Lönerna var lägre än vad kontraktet föreskrivit och de tvingades arbeta plågsamt mycket. Dessutom fick de sova två och två i sängarna i den överfyllda, nedslitna lägenheten.

De fem vill inte uppge sina namn eftersom de har lämnat in klagomål hos det filippinska kontoret för utlandsarbete (POLO). De menar att deras fall inte är ovanligt bland de tusentals fillipinska gästarbetarna som befinner sig i Förenade Arabemiraten.

Trots att deras originallöner
var 380 dollar i månaden – vilket var en liten summa med tanke på vad det kostar att leva i Dubai – var det mer än de hade kunnat tjäna i sitt hemland. De lovades en ledig dag i veckan, skiften som inte skulle överstiga åtta timmar om dagen samt gratis mat och logi. När de kom till Dubai ombads de skriva på ett andra kontrakt och därmed ge medgivande till löner på 190 dollar i månaden och långa arbetsdagar.

”Vi anställdes som kassörskor och försäljerskor, men nu jobbar vi som servitriser från 10 på förmiddagen till 2 på natten. Vi har bara en toalett och badrum där vi bor. När vi kommer hem från jobbet måste vi köa för att tvätta uniformerna eftersom vi bara har två delar var. När vi är färdiga med tvätten har klockan hunnit bli 4 på morgonen” står det att läsa i deras klagan.

Gratis boende har de fått, men i varje bädd sover två personer, vilket gör det svårt att sova. Totalt 27 filippiner sägs bo i tre små sovrum i en lägenhet. En kvinna hävdar att det finns många som dem, som blivit offer för brutna kontrakt och varit för rädda för att säga ifrån.

En sekreterare på Labour
Hamid bin Demas sade till nyhetstidningen Khaleej Times att Förenade Arabemiratens regering inte står ansvariga för några arbetskontrakt som författats utomlands.

– I sådana fall kan det rekryterande företaget bara ställas inför rätta i landet där kontraktet skrevs, sade han.

Han tillägger dock att man kan lämna in ett officiellt klagomål till myndigheterna i Emiraten, men att det lokala rekryteringsföretaget bara står för hemsändningskostnaderna om det finns ett kryphål i kontraktet.

Enligt tidningen hävdade
det rekryterande företaget i Emiraten att de filippinska gästarbetarna ”ljuger”, men de samarbetar med POLO.

Det är inte känt om detsamma gäller den ansvariga firman i Filippinerna. En talesperson från Filippinernas ambassad i Förenade Arabemiraten sade att konsuler utreder ärendet.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/filipino-workers-tricked-into-being-wage-slaves-2583.html