Fiffig hårborttagning med sytråd
Mina demonstrerar metoden på sin vännina som har kommit in för att hälsa på i salongen. (Foton: Epoch Times/Veronica Örfelth)


På Salong Han & Hon i Aneby kan man som namnet antyder klippa håret, men här kan man även plocka ögonbrynen på ett i Sverige högst ovanligt vis.

När Mina Ali tillsammans med sin familj flyttade till Sverige från Bagdad för fyra år sedan tog hon förutom frisöryrkets konst med sig några finurliga hårborttagningsmetoder från hemlandet.

Ekofrisörskan: ”Många skulle egentligen ha ett tjockare hår”

Hon plockar, eller snarare drar med van hand, snabbt rent ögonbryn eller överläpp från störande hårväxt med hjälp av en enkel sytråd.

Vanlig metod i arabländerna

Vetskapen om metodens existens sprids från kund till kund och har inte fått någon speciell reklam, men det börjar bli ganska populärt, berättar Mina. Hon berättar att det är vanligt att kvinnorna i hennes hemland Irak och i många arabiska länder plockar bort störande hårväxt på det här viset.

Mina och hennes man bor i Tranås och driver tillsammans salongen i det lilla samhället Aneby, två mil därifrån. De är båda frisörer och Mina har arbetat nio år i yrket. Hon har inte bara lång vana av att fixa håret på knoppen, hon har även lång erfarenhet av att ta bort håret på övriga kroppen.

Hon kan lätt plocka bort den generande hårväxten från hela kroppen med hjälp av tråden, till och med på sig själv, berättar hon.

-Det var min mamma som lärde mig den här tekniken när jag var barn, jag tränade mycket och började öva mig genom att plocka mig själv på benen.

Bli naturligt ren i ansiktet

Snabbt och smärtfritt

Mina tillverkar även egen hårvax av citron, socker och vatten som kokas ihop till en färdig massa. Det går fortare med vax och är därför mer lämpligt på de större hårbevuxna partierna som ben, armar, armhålor, bikinilinje mm. Vill man vaxa hela kroppen tar det ca en timme.

Det är inte en dyr metod. Det kostar femtio kronor för övre delen av ansiktet, alltså för området runt ögonbynen. För nedre delen, den ovanför och runt munnen kostar det 50 kr extra. Det tar cirka tio minuter till en kvart att göra det fint.

De här metoderna gör inte ont säger hon.

– Först kan det kännas lite irriterande, men sedan vänjer sig huden och då känns det nästan ingenting. Man kan bli lite röd efteråt, men det syns ändå inte lika tydligt som när man plockar med till exempel pincett eller andra metoder där man rycker upp håret med rötterna, menar Mina.

Hårsäckarna tröttas ut och det växer inte lika fort efter att man tagit bort håret på det här viset, menar Mina. När det sedan kommer tillbaka är det mycket tunnare och finare strån som kommer. Inte alls som håret som kommer efter att man rakat sig med hyvel. Det håret är hårt, vasst och tjockt.

Så undviker du gifterna: den bästa deodoranten gör du lätt själv


Mina visar hur tråden hålls fast med munnen, går via ett varv runt den ena handens fingrar och avslutas i samarbetet med den andra handen där tråden styrs och hålls fast med stadigt grepp.

Mina visar hur tråden hålls fast med munnen, går ett varv runt den ena handens fingrar och avslutas i samarbetet med den andra handen där tråden styrs och hålls fast med stadigt grepp.


Se vilken fin båge det blev.

Se vilken fin båge det blev.