FIFA kräver att öl ska få säljas under 2014 års Världscup
Jerome Walcke deltar i presskonferens anordnad av FIFA:s Ballon D'Or i Paris den 5 december 2011. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)


FIFA, fotbollens världsomspännande organisation, har beordrat Brasilien, som är 2014 års värdland för Världscupen, att sälja öl på alla arenor som anordnar matcher, enligt rapporter i media på torsdagen.

Generalsekreteraren Jerome Valcke sade att den brasilianska regeringen måste häva ett förbud mot alkoholhaltiga drycker inne på arenorna, rapporterade BBC.

-Alkoholhaltiga drycker är en del av FIFA:s Världscup, så vi ska ha dem. Ursäkta om jag låter en aning arrogant men det är något som inte är förhandlingsbart, sade Valcke till reportrarna, enligt BBC.

Han fortsatte med att säga att ”det faktum att vi har rätt att sälja öl måste stå i lagen”.

Enligt FIFA måste åtminstone de 12 brasilianska arenor där det spelas matcher sälja öl från Anheuser-Busch InBev, vilken är en officiell sponsor av turneringen, rapporterade Financial Times.

Den brasilianska kongressen har diskuterat en ny lag som skulle göra det möjligt för sportarenor att sälja alkohol. Det har varit förbjudet att sälja alkoholhaltiga drycker sedan 2003, och syftet har varit att begränsa våldet bland fansen under fotbollsmatcherna.

Hälsominister Alexandre Padilha och andra kongressmedlemmar har enligt BBC sagt att förbudet behöver finnas kvar.

Under presskonferensen sade Valcke att Fifa räknar med en vinst på 200 miljoner dollar under Världscupen.

”Åttio procent av pengarna vi får in går tillbaka till fotbollen i form av finansiellt bistånd”, sade han enligt AFP.

Översatt från engelska