Fetma krymper del av hjärnan
Colombianska tvillingarna Manuel och John vägs av näringsfysiologer i september 2011 i Colombia. Tvillingarna är 18 månader gamla och väger 16 kg mot idealvikten 11 kg. Fetma hos barn ökar enligt de senaste undersökningarna i Colombia där ett av sex barn mellan 5 och 17 år bedöms vara överviktiga eller feta. (Foto: AFP/Raul Arboleda).


Hjärnans storlek förändras hos både personer med anorexia och med fetma. Ohälsosamma matvanor under en längre tid kan alltså försvaga hjärnfunktionen som hjälper oss att reglera aptiten, enligt en ny svensk studie.

Övervikt och fetma är ett snabbt växande folkhälsoproblem i hela världen. Fetma ökar risken för en rad sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Forskarna Samantha Brooks och Helgi Schiöth, vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet har i tidigare studier konstaterat att hos personer med överdriven reglering av aptiten, så som anorexipatienter, är den specifika delen i hjärnan som har samband med matlust större än vanligt.

Nu har Uppsalaforskarna tillsammans med medarbetare närmare undersökt vilka områden i hjärnan som har betydelse för matlust och hur de påverkas hos personer med fetma under en femårsperiod.

Med hjälp av magnetkamera undersöktes hjärnan hos 292 äldre män och kvinnor med varaktig fetma eller normalvikt. Forskarna fann minskning i den främre delen av hjärnan hos de med fetma.

Man undersökte även effekterna av att vara fet på en hjärnfunktion som påverkar självregleringen av matintag. De såg att det fanns brister hos personer med fetma i jämförelse med personer med normal vikt.

”De äldre personer, som var varaktigt feta under en femårsperiod, uppvisade en minskning av den frontala hjärnvolymen och brister i en av hjärnans funktioner som hjälper oss att kontrollera vår matlust. Fetma är ett ökande problem i vårt moderna samhälle, och även om vi i vår forskning inte kan säga ifall fetma orsakar eller är en konsekvens av minskad hjärnvolym, rekommenderar vi utifrån de här resultaten att du tänker på vad du äter eftersom inte bara midjemåttet påverkas utan även din hjärnvolym”, säger Samantha Brooks i ett pressmeddelande.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The International Journal of Obesity.