Fenomenet Bernie Sanders pressar Hillary Clinton
Efter det jämna resultatet i Iowa skärps kampen mellan de demokratiska presidentaspiranterna Hillary Clinton och Bernie Sanders. (Foto: Mic Smith /AP/TT-arkivbild)


För några månader sedan var Hillary Clinton storfavorit. Men socialisten Bernie Sanders politiska revolution har lockat så många väljare att det i princip blev dött lopp i Iowas demokratiska nomineringsmöten.

Nu blir det upp till bevis vid nästa veckas primärval i New Hampshire.
Clintonkampanjen hade planerat det på ett helt annat sätt. Med sitt väloljade maskineri av valarbetare skulle de säkra en seger i Iowa, den lilla delstaten i Mellanvästern som öppnar primärvalssäsongen i USA. Men Clinton, med dottern Chelsea och maken och expresidenten Bill vid sin sida, höll färgen.

– Vi står inför en unik möjlighet, att på riktigt ha en kamp om idéer när det gäller Demokraternas framtid. . . Jag är progressiv och får saker och ting gjort, ropade hon leende inför sina anhängare i Des Moines.

Flera timmar av nervig rösträkning senare utsågs Clinton till segrare av bland annat tv-kanalen MSNBC, men med minsta möjliga tiondelsmarginal.

Svår tid

Nu väntar tuffa veckor för den tidigare utrikesministern. På tisdag hålls de första primärvalen i New Hampshire, en delstat som gränsar till Sanders hemstat Vermont och där han har ett stort övertag i opinionsmätningarna.

– Clinton måste klara av Iowa med högt huvud och klara sig genom New Hampshire till nästa val i South Carolina, där hon har större stöd, konstaterar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, på telefon för TT.

222991h1024_2

Demokraten Bernie Sanders i sitt kampanjhögkvarter i Iowa. Nu fortsätter primärvalscirkusen till New Hampshire. (Foto: Evan Vucci /AP/TT-arkivbild)

– Det går mycket bra för Bernie Sanders här. Han leder med mer än 15 procentenheter över Clinton.

I South Carolina samlas demokraterna till primärval den 27 februari. Där är mer än en tredjedel av befolkningen svart, en minoritet som – liksom spansktalande så kallade latinos – lutar mer åt Clinton än Sanders.

Den vithårige Vermontsenatorn Bernie Sanders har kommit smygande i opinionsmätningarna.

I medieskuggan av republikanen Donald Trump har Sanders lockat tusentals till sina kampanjmöten. Många unga lyssnar till hans budskap om fri barnomsorg, sjukvård och högre utbildning – och de instämmer i hans frustration över ”korruptionen” i Washington DC och landets ”riggade ekonomi”.

– Med tanke på de enorma kriser vårt land står inför är det för sent för etablissemangets politik och ekonomi, utropade Sanders till jubel på sin valvaka i Iowa.

Lyfter frågor

Bernie Sanders är något av ett fenomen. Många bedömare hade på förhand dömt ut den oberoende senatorn som icke valbar eftersom han kallar sig just demokratisk socialist – vilket är ett skällsord i många politiska läger i USA.

Svenskamerikanska statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin säger att debatten inom Demokraterna dragits mer mot den politiska vänstern tack vare Sanders, och att man efter Iowa kommer att ta honom mer på allvar.

– Bernie Sanders lyfter frågor som klyftorna mellan rika och fattiga, jämställdhet, det sociala skyddsnätet. Om inte han var med hade det här varit ett val där man enbart pratar om hur folk ska skyddas mot terrorism.

TT: Anser du att Sanders är valbar?
– Man ska aldrig säga aldrig, han har väckt enorm entusiasm. Men jag tror att hans roll är mer att vara den som lyfter vissa frågor.

I den nationella opinionen ligger Sanders 14 procentenheter efter Clinton.

222991h1024_1

Demokraten Hillary Clinton tackar sina valarbetare i Iowa. Nu fortsätter primärvalscirkusen till New Hampshire. (Foto: Andrew Harnik /AP/TT-arkivbild)

Jobbiga minnen

För Clinton väcker nomineringsmötena i Iowa sannolikt jobbiga minnen av valrörelsen 2008. Då var hon också favorit, men den tämligen okände Illinoissenatorn Barack Obama svepte in med ett entusiasmerande budskap om förändring och knep segern.

Då, liksom nu, var det tydligt att väljarna är trötta på det politiska etablissemanget och söker något helt nytt. Det – liksom den pågående härvan kring Clintons bruk av en privat e-postserver under sin tid som utrikesminister – kan tala emot proffspolitikern Clinton inför den fortsatta primärvalsrörelsen.

”Clinton måste klara av Iowa med högt huvud och klara sig genom New Hampshire till nästa val i South Carolina, där hon har större stöd.” Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, om den demokratiska presidentaspiranten Hillary Clintons närmaste framtid.
Fakta: Viktiga datum i USA:s valrörelse
Datum Evenemang
9 februari Primärval i New Hampshire
20 februari Demokraterna har nomineringsmöte i Nevada, Republikanerna har primärval i South Carolina
23 februari Republikanerna har nomineringsmöte i Nevada
27 februari Demokraterna har primärval i South Carolina
1 mars ”Super-tisdagen”, 13 delstater röstar, bland dem Texas och Virginia
15 mars Primärval i de viktiga delstaterna Florida, Illinois, Missouri och North Carolina
26 april Primärval i fem delstater, bland annat Pennsylvania
7 juni Primärval eller nomineringsmöte i sex delstater, bland dem Kalifornien
14 juni Primärvalsprocessens sista dag
18-21 juli Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio
25-28 juli Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania
8 november Presidentval