Femtio kroppar har hittats efter en attack av Boko Haram
Kvinnorna har samlats till ett möte den 8 maj i Niamey för att förmå FN att skapa rättvisa mot Boko Haram, islamisterna som är ansvariga för kidnappningen av över 200 skolflickor som Boko Harams ledare säger ska säljas som slavar. (Foto: Boureima Hama / AFP/ Getty Images)


I staden Gamboru har minst 50 kroppar hittats efter en attack av Boko Haram i måndags. Många var svårt brända och invånarna har kritiserat myndigheterna för att ha underlåtit att förhindra attacken, trots att de blivit varnade för att militanta islamister var i staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Initialt var dödssiffran uppskattad till 300 av en senator men säkerhetstjänstemän tror nu att det sannolikt är ett hundratal dödsoffer.

Boko Haram slog till mot stadens största marknad på måndagseftermiddagen.

Invånarna berättade att kropparna hittades under resterna av nedbrända butiker.

Invånaren Abuwar Masta sade till AP att kropparna hittades när marknaden öppnades igen på onsdagen.

”Det verkar som de gömde sig i butikerna för att inte bli dödade när de flydde”, sade Masta.

Attacken skedde i samma delstat, Borno, där Boko Haram kidnappade 276 skolflickor från en skola i staden Chibok den 15 april.

Kidnappningen väcker allt större uppmärksamhet och upprördhet runt om i världen.

Boko Haram är extremister och missbrukar ordet islam som betyder fred”, sade Malala Yousafzai, den pakistanska skolflickan som blev världskänd för sin kamp för flickors rätt att gå i skolan, enligt SR.

USA, Storbritannien, Kina och Frankrike har lovat hjälp för att hitta flickorna. De erbjuder bland annat underrättelsehjälp och mindre elitstyrkor.

Boko Haram säger att de planerar att sälja flickorna, vilket kan tyda på att de vill ha en lösensumma. Det kan också vara ett tecken på att de vill använda dem i någon form av byteshandel.

Vid tidigare kidnappningar har man använt sin gisslan för att försöka få gripna medlemmar av Boko Haram frisläppta från fängelser. Kanske kommer liknande krav även den här gången, skriver SVT.

Boko Haram kallas för den osynliga sekten, därför att dess medlemmar kan finnas överallt, skriver SVT.

Skräcken för Boko Haram ligger som en mörk skugga över norra Nigeria. Människor i städer och byar lever i ständig skräck i väntan på var nästa attack ska komma. Folk vågar inte ens prata om dem, dess medlemmar kan finnas överallt.

Den nigerianska inrikespolitiken är fylld av konspirationsteorier om lokala politiker som kan vara inblandade och några internationella terrorexperter pekar på viss koppling till Al-Qaidas nordafrikanska gren, skriver SR.

Boko Haram är en av de värsta regionala terroristorganisationerna i världen, sade USA:s president Obama i en intervju med amerikanska ABC.