Femtio år efter upproret i Tibet
Lhasa, 10 mars 1959: Tibetaner samlades framför Potala Palace, Dalai Lamas tidigare hem, under det väpnade upproret mot det kinesiska styret. Tibet ockuperades 1950 av kinesiska kommunistiska krafter och utnämndes till en "självständig" region i Kina 1965. (AFP)


Den 10 mars var det 50 år sedan det folkliga upproret mot Kinas kommunistparti (KKP), som tagit kontrollen i Tibet, inleddes. Samma dag flydde den tibetanske ledaren Dalai Lama till Indien.

1959 hade den kinesiska regimen påbörjat sina påtvingade ”reformer” i Tibet, inräknat avskaffandet av religiösa ledare och stamledarskap och utrotandet av det tibetanska sociala systemet. Människor misshandlades, torterades, mördades och fängslades.

Tibetanernas uppror i Lhasa kvävdes av det kinesiska ”Folkets befrielsearmé” (PLA) och runt 100 000 tibetaner flydde över gränsen till Dharamsala i norra Indien där det bildades en exilregering som verkar än idag.

I sitt tal på 50-årsdagen anklagade Dalai Lama Kina för att ha förvandlat Tibet till ”helvetet på jorden”.

Trots det omfattande förtrycket som pågått i ett drygt halvsekel har det varit relativt tyst om Tibetfrågan i världsmedierna fram tills i mars förra året, då 300 munkar försökte att gå in i centrala Lhasa och PLA tillgrep våld mot de protesterande. Exilregeringen hävdar att 200 personer har dödats i motsättningarna, vilket de kinesiska myndigheterna förnekar.

Sedan dess har det varit undantagstillstånd i Tibet och områdets gränser är stängda för omvärlden. Journalister från flertalet nyhetsorganisationer har gripits och förvisats även från områden med många tibetanska invånare, som Qinghai-, Sichuan- och Gansuprovinserna, där lokala tjänstemän insisterat på att området är stängt för utlänningar.

Kontroll av informationsflödet är ett av det kinesiska kommunistpartiets viktigaste redskap för att bibehålla makten i området. Om befolkningen protesterar, såsom munkarna och nunnorna förra året i mars, och myndigheterna dödar människor, är det första steget att kontrollera vilken information som når omvärlden.

Inför årsdagen har videos, bilder, e-post och mobiltelefoner övervakats eller beslagtagits.

Reportrar Utan Gränser meddelade nyligen att en redaktör för en tibetansk webbplats har gripits, en hemsida för tibetansk kultur har stängts ned och SMS-tjänster har stängts av i delar av Sichuanprovinsen.

– De här kraftåtgärderna inleddes efter händelserna i mars 2008 och de har aldrig upphört. Myndigheterna har gjort stora ansträngningar för att föra fram den officiella versionen av händelserna och förneka existensen av tibetanska offer, sade Reportrar Utan Gränser i ett uttalande.

Inne i Kina, och även utomlands genom kinesiskspråkiga, KKP-kontrollerade mediekanaler, demoniseras Dalai Lama och hans förespråkare. Till exempel sade den statligt drivna Tibet Daily den 16 februari att Kina bedriver ”en klasskamp på liv och död” mot ”Dalai Lama-klicken och fientliga, västerländska krafter”.

Dalai Lama betonar att han inte strävar efter ett självständigt Tibet, utan istället förespråkar en ”meningsfull autonomi”.

– Bara på det sättet kan vi skydda vårt kulturarv, sade han under en av sina resor i världen.

Han anser att den fria världen har ett moraliskt ansvar för att få in Kina på en demokratisk linje.

I januari meddelade den statskontrollerade Lhasa Evening att tjänstemän i Lhasa kommer att bedriva en ”strike hard”-kampanj från i mitten av januari tills i slutet av mars. Kampanjen riktas mot eventuella oroligheter som förväntas inträffa under flera politiskt känsliga tidpunkter.

 

 

Engelsk artikel i ämnet: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13415/Tibetanska munkar, omgivna av soldater från den kinesiska ”Folkets befrielsearmé”, lägger ned sina vapen efter det misslyckade väpnade upproret. (AFP)


En tibetansk man i traditionella kläder tittar på kinesiska paramilitära trupper som patrullerar längs gatorna i Guomaying, Qinghaiprovinsen, den 10 mars 2009. (AFP PHOTO/ Frederic J. BROWN)

En tibetansk man i traditionella kläder tittar på kinesiska paramilitära trupper som patrullerar längs gatorna i Guomaying, Qinghaiprovinsen, den 10 mars 2009. (AFP PHOTO/ Frederic J. BROWN)Dharamsala 10 mars 2009: En exiltibetan deltar i en ljusvaka för att högtidlighålla årsdagen av det tibetanska upproret. I sitt tal på årsdagen anklagade Dalai Lama Kina för att ha förvandlat Tibet till ”helvetet på jorden”.(AFP PHOTO/ MANAN VATSYAYANA)