Fem tusen demonstranter slog sönder regeringskontor i Zhejiangprovinsen


En stor massprotest inträffade nyligen i stadsdelen Zhili i Huzhou, Zhejiangprovinsen. Fler än 5 000 ur lokalbefolkningen samlades vid regeringskontoret i Zhili som reaktion på regeringens hantering av två nyligen inträffade bränder. Protesterna blev våldsamma – fönster slogs in, skrivbord vältes och chefen för den allmänna säkerhetsbyrån slogs med ett askfat. Den våldsamma protesten pågick hela natten fram till klockan fyra på morgonen.

Samma dag som protesterna inträffade råkade Zhejiangs provinsguvernör besöka Zhili. Vid slutet av besöket, just när han var på väg att lämna platsen, stoppades hans fordon av demonstranterna. En man gick ut ur bilen och knuffade undan dem. Som följd av detta blev guvernörens bil förstörd av den upprörda folkmassan.

Fan Ziliang, demokratiförespråkare i Zhejiangprovinsen bekräftade nyheten:

– Fler än 100 000 människor var närvarande vid demonstrationen. Det stora antalet demonstranter och den begränsade polisstyrkan hindrade den allmänna säkerhetsbyrån från att slå ner protesterna. Händelsen bröt ut plötsligt och det fanns ingen tid för myndigheterna att samla ytterligare polisstyrkor.

En reporter från Epoch Times ringde till den lokala polisstationen. Polismannen han talade med medgav att händelsen utspelats, men kunde inte tillhandahålla några detaljer eftersom han inte hade haft möjlighet att själv gå till platsen.

– Många beväpnade poliser har placerats ut i stadsdelen, sade han.

Missnöje efter tvångsåtgärder

Enligt information från initierade källor uppkom protesterna efter att två katastrofala bränder nyligen härjat i Zhili. Flera tiotal människor dog i eldsvådorna. De lokala myndigheterna blockerade nyheten och förfalskade dödssiffrorna. En rad åtgärder vidtogs – alla företag och fabriker i Zhili tvingades stänga för reparationer; splitterfria fönster togs ner, arbetare i sovsalarna var tvungna att flytta ut från fabrikerna, och några fabriker fick order om permanent stängning.

Den 29 oktober fann de lokala myndigheterna att den åtta år gamla sonen till en lokal affärsman sov i fabriken. Ägaren bötfälldes med 70 000 yuan (ungefär lika många kronor) och hans son kvarhölls i förvar.

Dessa tvångsåtgärder orsakade missnöje bland de lokala butikssägarna. De led enorma ekonomiska förluster på grund av stängningen av fabrikerna, tvingades till extra utgifter i och med betalningen av husrum för arbetarna, och blev utsatta för stölder då de splitterfria fönstren tagits bort. När allmänheten fick reda på att den åttaårige pojken satt i förvar, begav sig 5 000 människor till den lokala regeringen för att kräva rättvisa. Efter resultatlöst medlande tillgrep folkmassan våld. De lämnade inte platsen förrän vid fyratiden på morgonen, efter att pojken släppts.

Två bränder i följd

Bakgrunden till oroligheterna var två stora bränder som bröt ut i Zhili. På morgonen den 14 september bröt en brand ut från Fuyinbyggnaden, vilken hyste utrustning för klädproduktion. En annan brand bröt ut under tidig morgon den 21 oktober i en fabrik för sportkläder, i stadsdelen Qinjiagang.

En person på orten berättade för reportern att myndigheterna spärrade av platserna och förbjöd media att samla nyhetsmaterial där. Senare när fakta inte längre kunde döljas, sändes ett kort uttalande med förfalskade olyckssiffror. I en av bränderna kunde endast två personer från en familj med över 40 familjemedlemmar fly undan olyckan. I den officiella rapporten sade man att ”två personer räddades.”

Orsaken till bränderna

Informationskällan anklagade regeringstjänstemännen för att ha tagit emot mutor från affärsmän. Som ett resultat har de lokala myndigheterna förblivit blinda för felaktigheter i byggnadernas konstruktion och andra säkerhetsåtgärder. Det bästa vittnesmålet kring detta är den uttorkade vattenposten – inget vatten fanns att tillgå för att släcka branden.

– Under konstruktionen av fabriksbyggnaderna, lades ingen vikt vid brandlarm, brandgångar och brandutrymmen. Elkablarna som används i byggnaderna har även kvalitetsbrister, åldras snabbt och används för länge under påfrestande förhållanden, sade källan.

Zhili är känt för produktionen och försäljningen av barnkläder. Ungefär 6 000 klädföretag är för närvarande verksamma i stadsdelen.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/news/6-11-9/47956.html