Fem personer gripna för planering av terrordåd i Danmark
Chefen för danska säkerhets-och underrättelsetjänsten Jakob Scharf (höger) och Anders Danielsson från Säpo talar under en presskonferens i Köpenhamn den 29 december för att tillkännage att skandinaviska underrättelseorgan har omintetgjort en planerad terrorattack mot Jyllands-Posten. (Foto: Jeppe Boje Nielsen / Scanpix/AFP)


Fem personer med utländsk bakgrund har gripits för planering av terrordåd i Danmark. Fyra av dem greps i Danmark och en i Sverige enligt pressmeddelandet på den svenska säkerhetspolisens (Säpo) hemsida.

Tre av dem är svenska medborgare, en är tunisisk och en irakisk medborgare och fyra av dem är bosatta i Sverige. Säpo hade under två månader bevakat männen intensivt dygnet runt, uppges i tidningen Expressen.

Vid dagens presskonferens tillsammans med den danska säkerhetstjänsten (PET) sade Säpochefen Anders Danielsson att Säpo kände till personerna sedan tidigare och kände till att männen planerade att slå till mot huset där tidningen Jyllands-Posten har sitt kontor i Köpenhamn.

Männen hade planerat att använda k-pistar för att döda så många som möjligt, befarar polisen.

Jyllands-Posten har tidigare fått ett flertal hot mot sig efter att i september 2005 ha publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Tecknaren Lars Vilks har hotats till livet och bevakas av polisen. Männen som planerade terrorattacken har bevakats under sin resa till Danmark.

– Säpo bevakade hela resan från Sverige till Köpenhamn. Man var beredd att avbryta resan genast om det hade uppstått fara för allmänheten. För att säkra bevis för rättegången avvaktade man in i det lägsta innan man ingrep mot männen i Danmark, uppgav säpochefen Danielsson på presskonferensen.

Den femte personen greps i Sverige då han valt att inte följa med till Danmark. Vid husrannsakan har polisen hittat automatvapen och ammunition. Även i terroristernas bil hittades ett automatvapen och ammunition.

I Sverige finns enligt Säpo cirka 200 militanta våldsbenägna islamister som man för närvarande håller under bevakning.

Säkerhetspolisen misstänker att det fanns kopplingar till internationella terroristorganisationer men varken Säpo eller underrättelsetjänsten i Danmark ville kommentera detta på presskonferensen innan förhör med terroristerna inletts.

Man bedömer att männen inte hade någon koppling till terrorattentatet i Stockholm den 11 december där en svenska medborgare, men av utländsk härkomst sprängde sig själv, där ingen skadades.

Förundersökningar har även inletts i Sverige eftersom fyra av de gripna är bosatta i Sverige och har förberett ett terroristbrott i landet.