Fem kinesiska innovationer i konsten att muta
Den kinesiska kommunistregimens förre ledare, Mao Zedongs ansikte på 100-yuansedeln. (Frederic J. Brown/AFP/Getty Images)


Under den pågående antikorruptionskampanjen i Kina har det blivit allt vanligare med medierapportering där man beskriver korrupta tjänstemäns beteende i detalj.

De flesta mutor är relativt enkla till sin natur: Man ger någon cigaretter, te, vin eller andra produkter, där man har stoppat in pengar i förpackningen, men vissa kineser som försöker åstadkomma saker med pengar har valt mer okonventionella metoder.

Den kinesiska nyhetssajten Top News 9 publicerade nyligen en samling innovativa bestickningstekniker som använts för att köpa medlemmar av den kinesiska eliten.

Den fejkade rättstvisten

Vid ett tillfälle ville en markutvecklare muta en kinesisk byråchef. För att dölja transaktionen sålde utvecklaren ett hus till chefens familj, men det var en fastighet som redan var såld. Resultaten av den på förhand uppgjorda ”tvisten” var att utvecklaren stämdes och ”gjorde upp i godo” med en kontantbetalning på husets dubbla värde.

I böckerna

Med tanke på att de finns överallt så är ändå böcker inget som i första taget associeras med mutor i Kina. Men i ett fall försökte en person som ville ställa sig in hos en polis med att ta bort ett par sidor i en bok, som därmed blev ett slags hemmagjord plånbok som han stoppade mutan i.

Lyxutbildningen

Höga chefer på ett statligt kinesiskt företag deltog i en veckolång utbildningsaktivitet i USA, som organiserades av ett utländskt företag, men ”utbildningen” visade sig vara en semester på en yacht. Efter en halvtimmes introduktion till företagskultur och produktdetaljer, fick ”eleverna” roa sig bäst de ville under resten av resan.

Annonsen som inte fanns

En fastighetsfirma som ville muta en kommunal kommunistpartitjänsteman tog en relativt omständlig väg: De tog kontakt med tjänstemännens brorsdotter och erbjöd henne 300 000 yuan för att ställa upp som modell i en annons. Den dyra processen tog fem minuter, och ”annonsen” i fråga sändes aldrig.

Guldbilen

En före detta högt uppsatt militär vid namn Gu Junshan fick en Mercedes som hade gjort en James Bond-skurk avundsjuk. Den var nämligen lastad med guldtackor – sammanlagt över 50 kg.