Fem killar samlade in 1 miljon pund till Pakistan
Invånare i Lahore försöker ta sig fram på gator drabbade av översvämningar den 3 juli 2011. 21 miljoner människor drabbades av översvämningar orsakade av monsunregn 2010. (Foto: AFP/Arif ALI)


Fem ”vanliga killar” från Yorkshire anordnade välgörenhetsmiddagar och andra evenemang som samlade in 1 miljon pund till Pakistans översvämningsoffer.

De här ”vanliga” männen är taxichaufförerna Tariq och Khalid Hussain, före detta taxichauffören Mohammed Sultan, restaurangägaren Khalid Chaudary och kommunfullmäktige Rizwan Malik.

Tre av de fem – Tariq Hussain, Rizwan Malik, och Mohammed Sultan – hade satt upp som mål att samla in 1 miljon pund efter att ha rest till Pakistan i oktober 2010 som frivilliga i Islamic Relief, en välgörenhetsgrupp registrerad i Storbritannien.

”Vi är vanliga killar med jobb om dagarna och familjer, men vi tror verkligen på det återuppbyggnadsarbete som Islamic Relief utför”, sade Malik i ett pressmeddelande från välgörenhetsorganisationen.

”Vi kunde se att människor var i desperat behov av hjälp och vi ville göra allt vi kunde”.

Tariq Hussain övertygade sin bror och sin vän sedan länge, Khalid Chaudary att ansluta sig till insamlingsprojektet.

I slutet av juni i år besökte fyra av männen Pakistan för att se resultatet av sin insamling och kom tillbaka och anordnade ännu tre välgörenhetsmiddagar med den legendariske, nu pensionerade, cricketspelaren Wasim Akram som värd, som hjälpte männen nå målet en miljon pund.

– De här killarna
har gjort ett otroligt jobb med att samla in pengar till Pakistans översvämningsoffer, sade Jehangir Malik, Islamic Reliefs brittiske chef.

-Det här är ett exempel på att vanliga människor gör fantastiska saker som uttryck för deras omtanke om behövande.

År 2010 drabbades Pakistan av den mest förödande översvämningen i historien. Fler än 20 miljoner människor drabbades och behövde hjälp. FN efterfrågade två miljarder dollar i katastrofhjälp.

Översatt från engelska