Fem gamla kinesiska uppfinningar som är överraskande moderna
(Foto: Getty Images) (Du Jin/Public domain)


Spelade de gamla kinesiska hovdamerna golf? Meningarna är delade om vem som egentligen uppfann golfen, men kanske kan några gamla kinesiska målningar bringa lite klarhet i frågan. Ovan visas en mindre del av en lång duk från Mingdynastin (1368-1644) målad av Du Jin. Nedan syns den i sin helhet.

(Du Jin /Public Domain)

(Foto: Du Jin /Public Domain)

”Höstbanketten” är en annan målning från Mingdynastin som säger en del. Målningen visar kinesiska män iklädda dåtidens sportkläder som spelar ”chuiwan” i det kejserliga hovet. Chuiwan är det gamla namnet på kinesisk golf, som spelas på liknande sätt som modern golf.

Fotbollsskor med dubbar

(Getty Images) (Wechat)

(Foton: Getty Images respektive Wechat)

Kineserna hade även ”cuju”, ett spel med stora likheter med våra dagars fotboll. Spelet gick ut på att göra mål och det var förbjudet att använda armarna. Cuju har en historia på mer än 2 000 år, och naturligtvis uppfanns skor som var lämpade för spelet.

Bilden visar cujuskor från Södra Songdynastin (1127-1279). Skon är gjord av läder, och yttersulan har järndubbar för att ge fäste. Sulan smordes in med olja för att göra skon vattentät.

Kylskåp

collage3

(Foton: Getty Images respektive Wechat)

Redan under de Stridande staternas period för omkring 2 500 år sedan, visste kineserna att det var viktigt att hålla vissa livsmedel kalla, och uppfann därför ”isreflektorn”, men ”isbox” är kanske ett mer rättvisande namn.

De tidigaste isboxarna var egentligen isolerade vinbehållare med rör av is. Isen tillhandahölls av specialister som förvarade stora isblock i djupa källare eller brunnar. Om isen förvarades rätt, höll den sig gott och väl under sommarmånaderna, men hanteringen var arbetskrävande, och kylskåp var en lyx som vanligen bara överklassen hade råd med.

Mätverktyg

collage-1

(Foton: Getty Images och via Tecent)

Skjutmåttet är ett mätinstrument som kan mäta både den inre och yttre diametern hos ett föremål. I maj 1992 grävdes ett skjutmått av koppar upp från en grav från Östra Handynastin (25-220 e.Kr.). Formen och funktionen är slående lik dagens moderna mätinstrument. Den är försedd med både fasta och rörliga skänklar för att mäta diameter, djup och dimension.

Android-roboten?

Det här rökelsekaret från Handynastin skulle man kunna tro var förebilden för logotypen för det mobila operativsystemet Android, som finns i mångas mobiltelefoner. Karet finns på ett museum i Shanxiprovinsen.

logo-1-1-676x450

(Illustration och foto: Wechat)

Spelade kineserna golf före skottarna?

Forntidens kineser hade oväntat avancerade tvättmetoder