Felaktigt intyg fick Mona Sahlin att avgå
Mona Sahlin har lämnat in sin avskedsansökan och avgår med omedelbar verkan som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Bild från första majfirandet. (Foto: Ulf Palm/TT)


Mona Sahlin avgår med omedelbar verkan som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, sedan hon intygat att en medarbetare tjänat betydligt mer än vad han gjort.

Åklagare har inlett en förundersökning.

Intyget skrevs på myndighetens brevpapper och användes sedan av medarbetaren för att köpa en bostad i Saltsjöbaden, avslöjade Expressen på onsdagen.

– Jag skrev fel på hans lön från regeringskansliet, har Sahlin förklarat för Expressen.

Mona Sahlin intygade att mannen tjänar 120 000 kronor i månaden. Men enligt regeringskansliet är hans lön betydligt lägre: 43 000 kronor i månaden.

För Expressen uppger Sahlin att hon via sitt eget bolag anställt mannen – som är tidigare livvakt hos polisen – som sin säkerhetssamordnare med en lön på ytterligare 60 000 kronor i månaden plus sociala avgifter.

Skuld hos kronofogden

Men enligt uppgifter från Skatteverket som tidningen har tagit del av hade hon inte betalat in några arbetsgivaravgifter förrän Expressen ställde frågor om det för nästan tre veckor sedan. Samtidigt hade Mona Sahlin en skatteskuld på drygt 215 000 kronor som hade gått vidare till kronofogden.

I ett pressmeddelande från kulturdepartementet bekräftas det att Mona Sahlin avgår med omedelbar verkan efter att ha lämnat in sin avskedsansökan.

”Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i pressmeddelandet.

Enligt Bah Kunhkes pressekreterare Kristoffer Talltorp vill ministern inte kommentera saken ytterligare.

Förundersökning inledd

Efter avslöjandet har det också inletts ett polisärende. Rättschefen på departementet, Daniel Ström, bekräftar att Alice Bah Kuhnke har informerats.

Åklagaren Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande, bekräftar Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

– Han har inlett förundersökning men det finns ingen skäligen misstänkt i dagsläget. Skälet till att han inlett förundersökning är att man inom lagens råmärke ska kunna vidta vissa utredningsåtgärder, säger Rosander.

Föregriper drev

Statsvetaren Jenny Madestam tror att Mona Sahlin avgår för att hon inte är intresserad av att hamna i ett mediedrev och väljer att föregripa i stället för att skada uppdraget hon har haft.

– Hon är ju en erfaren politiker som har varit med några vändor. Med den bakgrund och erfarenhet hon har vet hon vad ett drev kan innebära, säger Jenny Madestam.

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan och del av referensgruppen hos nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ser Sahlins avgång som ett avbräck.

– Hon har gjort ett bra jobb och hon har brunnit för frågorna, säger han och betonar att det är viktigt för regeringen att snabbt få fram en ersättare.

Daniel Norlander, huvudsekreterare med ansvar för samordnarens operativa verksamhet hos Sahlin, säger att avgången naturligtvis är tråkig.

– Hon är starkt personifierad med uppdraget, säger han.

TT: Finns det risk för att arbetet blir lidande?

– Jag tycker inte det ska behöva bli det. Vi ska fortsätta jobba på med de delar som vi är satta att genomföra, svarar han.

Fakta: Mona Sahlin
 • Sahlin inledde sin politiska bana 1982 när hon som 25-åring valdes in i riksdagen.
 • 1990-1991 var hon arbetsmarknadsminister.
 • 1992 utsågs hon till SAP:s första kvinnliga partisekreterare.
 • Åren 1994-1995 var hon jämställdhetsminister.
 • 1995 lanserades hon som kandidat till partiledarposten sedan Ingvar Carlsson beslutat sig för att avgå. Efter avslöjandet om att Mona Sahlin hade använt riksdagens kreditkort för privata utgifter, den så kallade Tobleroneaffären, tog Sahlin time out från politiken i flera år.
 • 1998 återkom hon som biträdande statsråd i näringsdepartementet.
 • Efter valet 2002 var Mona Sahlin integrations- och demokratiminister och 2004-2006 samhällsbyggnadsminister.
 • Efter valförlusten 2006 blev hon vice ordförande i riksdagens socialutskott.
 • Den 17 mars 2007 valdes Sahlin till partiordförande för Socialdemokraterna.
 • 2011 avgick hon från ordförandeposten efter valförlusten hösten 2010.
 • 2014 utsågs hon till regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism.