Felaktig politik driver Kina till okontrollerad inflation, del 1
Kineser köar till en tullstation i Shenzhen efter att ha handlat i Hongkong. Kinas höga inflation har fått många kineser att resa till Hongkong för att köpa förnödenheter. (Foto: Epoch Times arkiv)


Det är slut på den tid då människor reste till Kina för att handla billigt. På grund av den höga inflationen i Kina reser många kineser numera istället till Hongkong, där varorna är billigare, för att handla. Och ämnet är hett bland kinesiska internetanvändare.

Det finns de som tycker att priserna i Hongkong är så lockande att de reser de 150 milen från det inflationstyngda Shanghai för att införskaffa förnödenheter där.

”När jag ser hur snabbt priserna har stigit så planerade jag snabbt en resa till Hongkong med mina vänner”, sade kontorsanställda Sun Ningin i en rapport som citerats flitigt på internet. Hon sade att när resekostnaderna fördelats på gruppen blev de betydligt lägre än prisskillnaderna.

Suns shoppinglista innehöll bland annat bröstmjölksersättning, duschtvål, sportskor och kryddor; varor som många prismedvetna fastlandskineser köper i Hongkong. Priserna på märkesprodukter inom personlig hygien, så som schampo, kan vara upp till 30 procent högre i Shanghai än i Hongkong, där även produkter som äpplen och ägg är billigare, visade en undersökning av Oriental Morning Post och Fudans universitet.

Kinas inflation är utom kontroll. Konsumentprisindex för oktober ökade till 4,4 procent mer än samma period förra året. Matpriserna stod för merparten av ökningen, och steg med 10,1 procent under förra året, enligt officiella uppgifter, men dessa visar kanske inte hela bilden.

Kinas konsumentprisindex har de senaste fem åren systematiskt undervärderats med sju procent, enligt forskaren Xu Qiyuan vid Kinas akademi för samhällsvetenskaplig forskning. Prisstatistik tyder på att han har rätt: Data för november från Kinas 36 största städer visar att de genomsnittliga grossistpriserna för 18 olika grönsaker hade stigit med 62,4 procent jämfört med för ett år sedan.

Priserna stiger även på annat än livsmedel. I terminshandeln med bomull steg priset med 32 procent de senaste två månaderna, vilket gav högre textil- och klädpriser. Myndigheterna höjde också bensin- och dieselpriserna med 4,5 respektive 5 procent den 26 oktober.

Inflationen påverkar kineserna på alla tänkbara sätt. Prisökningarna och hur man gör de bästa affärerna har blivit det dagliga spörsmålet. Många har tvingats leva mera sparsamt.

Liu Hua som bor i Qiqihar berättade för Southern Weekly att hans familj inte längre ställer stuvat fläsk och nudlar på middagsbordet, trots att det varit familjens favoritmat i decennier, eftersom rätterna blivit för dyra. Inför denna vinter har familjen fyllt skafferiet med kinesisk kål och potatis istället för dyra råvaror som gröna bönor och gurka.

De fick också ge upp planerna på en ny tvättmaskin, för att kunna handla mat. ”En ny tvättmaskin kan vänta tills vi har mer pengar. Men ris, mjöl och matolja blir allt dyrare och dem kan vi inte leva utan”, sade Lius make.

Trots att de verkligen vänder på slantarna har livsmedelskostnaden ökat med 30 procent sedan i somras, sade Liu.

Under trycket av de stigande matpriserna har konsumenterna vässat sina köpvanor. Internethandel, gruppshoppande, prisjakt och lagring är populära diskussionsämnen på internet. Sajter av typen ”groupon” som visar dagens bästa erbjudanden har nått stor popularitet sedan de introducerades i Kina för mindre än ett år sedan.

23-åriga kontorsanställde Zhang Yi är en vän av gruppshoppande. Han berättade för Xiaoxiang Morning Post att han förlitade sig på gruppshopparnas webbsidor för alltifrån hårklippning, middagar och biobiljetter till resor.

Men nytt kreativt handlande löser inte det verkliga problemet. För de lägre inkomstgrupperna är den höga inflationen förödande. Pensionären Shen i Shanghai berättade för Epoch Times att levnadsomkostnaderna numera är så höga att hon inte längre har råd med hälsovård.

– Som pensionärer vågar vi inte ens gå till doktorn, om situationen inte är väldigt allvarlig. Vi har helt enkelt inte råd med behandlingarna, sade hon.

Ilskan går hand i hand med desperationen. Den 22 november förstörde ett tusental högskolestudenter en kafeteria i Guizhouprovinsen i protest mot prishöjningar. Många fruktar nu att den finansiella situationen skall leda till allt fler våldsamma protester i Kina.

Fortsättning följer.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46884/