FBI undersöker arrangörerna av “Samma Sång"-föreställningen
När Zhao under en presskonferens i New York frågades ut om misstankarna om att han gett sig ut för att vara Falun Gong-utövare för att få uppehållstillstånd i USA, lämnade han inga kommentarer, utan flydde snabbt ut genom en bakdörr. (Foto: Epoch Times)


När Zhao under en presskonferens i New York frågades ut om misstankarna om att han gett sig ut för att vara Falun Gong-utövare för att få uppehållstillstånd i USA, lämnade han inga kommentarer, utan flydde snabbt ut genom en bakdörr.

“Samma Sång”-föreställningen som är tänkt ska äga rum 23:e januari i den berömda Radio City Music Hall i New York stötte nyligen på problem. Igår rapporterade Epoch Times att ledmotivet i föreställningen har använts i politiska förföljelser och hjärntvättskampanjer i Kina. De två arrangörerna meddelas också vara involverade i illegal invandring och penningtvätt. Idag blev det känt att FBI har inlett en undersökning av ärendet.

FBI inleder undersökning

Kinesiska kommunistpartiet (kkp) har spenderat en stor summa pengar på att arrangera “Samma Sång”-föreställningen i Nordamerika. Enligt en källa är det kkp:s kulturministerium som styr marknadsföringen av föreställningen, till en kostnad av tio miljoner yuan. Föreställningens organisatörer i USA, Zhao Zicheng och Lin Xuandong söker politisk asyl i USA och har fått beskydd för att de påstått sig vara Falun Gong-utövare.

CCTV har avsatt en miljon yuan till Zhao Zicheng och Lin Xuandong för att producera föreställningen. De har lämnat sina hus som säkerhet för kontraktet med Radio City Music Hall, och har betalat avtalet kontant, vilket väcker frågan om de är inblandade i penningtvätt. Det faktum att de utnyttjar sin politiska asyl för att arbeta åt kkp inom USA kan placera dem i kategorin illegala invandrare.

Epoch Times reportrar har fått kännedom om att FBI och de berörda departementen inom den amerikanska regeringen ser mycket allvarligt på misstankarna om illegal invandring, spioneri och pengatvätt som väckts, händelser som “Samma Sång”-organisatörerna kan ha varit inblandade i. FBI-anställda bekräftade att man inlett en undersökning av fallet.

De FBI-anställda menade också att om Zhao och Lin sökt politisk asyl, men nu arbetar för kkp, så kommer de definitivt att utvisas, kanske rentav arresteras. De kommer också att läggas till listan av misstänkta kkp-spioner.

De sade också att det var svårt för dem att förstå varför organisatörerna skulle vilja fortsätta att arbeta för kkp efter att ha beviljats asyl.

Huruvida Zhao och Lin är inblandade i överföringar av pengar med oklart ursprung och penningtvätt, är något de måste undersöka vidare.

Historien avslöjad från insidan

Denna gång rapporterades händelserna kring föreställningen, eftersom det är en politisk fråga där Peking är inblandat, av personer med kännedom om den interna situationen.

Den 18:e januari ringde en läsare till Epoch Times New York-kontor och avslöjade att Zhao och Lin söker politisk asyl och fick beskydd för några år sedan genom att låtsas att de var Falun Gong-utövare, att CCTV gav dem en miljon yuan för att sätta upp föreställningen, samt att de använt sina hus som säkerhet när de skrev avtalet med Radio City.

Den 19:e januari ringde samma person igen och berättade för en Epoch Times-reporter att de inre stridigheterna mellan kinesiska konsulatet i New York och föreställningens sponsorer hade blivit häftiga. Några kända artister som hade lovat komma har ställt in sina uppträdanden då de fått reda på bakgrunden till sången.

Samma dag bekräftade en kinesisk invandrare i Kalifornien, som personligen känner Lin Xuandong för en Epoch Times-reporter att Lin har asylstatus i USA.

Engelsk version:
http://www.theepochtimes.com/news/6-1-20/37189.html
Originalartikel på kinesiska:
http://www.epochtimes.com/gb/6/1/20/n1197499.htm