FBI förhör kinesiska studentledare vid universitet i USA


Den 22 augusti berättade Xu Shuiliang, chefredaktör för Chinese Net Digest och gammal demokratiaktivist, för Epoch Times att under de senaste månaderna har FBI intervjuat flera ledare för Chinese Student and Scholar Association (CSSA) vid universitet i östra USA. FBI skickade också ut många agenter till universiteten. För närvarande är nästan varje ledare för CSSA i östra USA under uppsikt.

Wang från New York (som vägrar att uppge sitt hela namn) berättade för reportern att under de senaste dagarna har flera av Pekings specialagenter som var stationerade vid de kinesiska föreningarna i New York flytt till Kina på grund av pressen från FBI:s undersökning. Xu sade att när FBI började undersöka liknande fall som hänt tidigare så flydde också då kinesiska specialagenter som var på hemligt uppdrag bland demokratiaktivister tillbaka till Kina. Den här gången var FBI:s undersökning mycket intensiv och Pekings agenter blev mycket rädda.

Xu sade att FBI har uppenbart riktat mer uppmärksamhet mot det kinesiska kommunistpartiets (KKP) specialagenter. Det beror på att oberoende nyhetsförmedlingar såsom Epoch Times har avslöjat KKP:s hemliga aktiviteter i USA. Xu sade att amerikaner inte fullt ut kan förstå hur ont KKP kan vara och därför behöver oberoende medier fortsätta att avslöja det. Detta kommer att hjälpa USA att vidta åtgärder mot specialagenter och få mer kunskap om KKP:s och Kinas verkliga situation.

CSSA-ledare är KKP:s hemliga specialagenter

Xu sade att nästan alla CSSA är under kontroll av kinesiska konsulat och har blivit en del av KKP:s speciella organisationer. CSSA är inte officiellt kopplat till KKP, men de arbetar under täckmanteln av sociala fritidsaktiviteter. Enligt Xu känner inte amerikanska studenter till detta, och många kinesiska studenter vet heller inte vad som försiggår. Självfallet är inte alla studenter i CSSA KKP-medlemmar eller specialagenter, men normalt är ledarna tillsatta av KKP. Detta går tillbaka till tiden när KKP grundades, då det alltid har använt underjordiska grupper såsom fackliga arbetare eller studenter för att uppnå dess mål.

FBI:s undersökning skrämmer KKP:s specialagenter

Xu tror att FBI:s åtgärder har haft stor inverkan på att stoppa specialagenterna. Många kinesiska studenter önskar stanna i USA efter avslutade studier. Så fort USA:s regering upptäcker deras aktiviteter och vidtar åtgärder, kommer studenterna att sätta sina studier och karriärer på spel. FBI:s undersökning skrämmer därför CSSA-ledarna.

Enligt Xu förstår många kinesiska studenter i själva verket inte USA:s system och lagar, utan lever fortfarande i KKP:s skugga. De tror att KKP fortfarande kan beskydda dem i USA och de arbetar för vinstintresse och utifrån rädsla. Dessa studenter kanske inte ens vet om att det de gör är olagligt i USA. De är också offer.

Oberoende kinesisk mediarapportering föranleder FBI:s uppmärksamhet

FBI satte nyligen in en annons i en kinesisk tidning som cirkulerar i San Francisco, där man försöker samla in information om KKP-agenternas olagliga aktiviteter från den kinesiska populationen. Den 26 juli sade FBI-chefen Robert Mueller vid en hearing i USA:s kongress, att Kinas spionage framkallar ett påtagligt hot mot USA. Xu tror att FBI:s uppmärksamhet på Kinas specialagenter beror på Epoch Times pågående försök att avslöja dem.

Även om FBI har hållit ett öga på KKP:s aktiviteter i USA och dess samröre med studenter, tror Xu att de inte riktigt förstår hur KKP opererar. FBI förväntade sig inte, eller insåg inte, att kommunistpartiet använde sig av så fula metoder och att det fått så många personer att bli dess agenter i USA. Epoch Times artiklar uppmärksammas hos USA:s regering och FBI.

Översatt från engelsk version