"Fattigdomsolympiad" visar på Vancouvers prioriteringsbekymmer
En affisch om tredje årets fattigdomsolympiad (Foto: Carnegie Community Action Project)


Den olympiska elden tänds i Vancouver den 12 februari och spelen, som har tagit år och miljontals dollar att skapa, kommer officiellt att börja.

Fem dagar tidigare, i en annan del av Vancouver, som är känd för att vara det fattigaste området i landet, kommer över 500 aktivister och boende att fira sina egna olympiska spel.

Dessa spel, som har döptas till Fattigdoms-OS, kommer att vara kompletta med fackelstafett, öppnings- och avslutningsceremoni och evenemang såsom hinderlopp för bostäder, hockey med VANOC-predatorerna och brottning för det allmänna.

De tre fattigdomsmaskotarna för detta OS – vägglusen Itchy, råttan Chewy och kackerlackan Creepy – kommer också att finnas på plats.

Med start den 17 januari kommer facklan att färdas genom sexton samhällen i Brittish Colombia och anländer till Japanese Hall i Vancouvers Downtown Eastside där Fattigdoms-OS äger rum den 7 februari.

– Vi försöker verkligen genera Kanada i världens ögon med anledning av den fattigdom som skapas bland dess egna medborgare, sade koordinatorn för evenemanget, Jean Swanson i Carnegie Community Action Project (CCAP).

– Vi vill visa världen att Kanada är ett mycket rikt land, men har en massa onödig, desperat fattigdom, och vi vill visa att om de pengar som gick till OS hade använts mot fattigdom och hemlöshet så hade man kunnat få slut på dessa två saker.

Swanson sade att evenemanget har uppmärksammats av utländska medier som är i staden för spelen, med reportrar från Tyskland, Sverige, Finland, LA Times, Wall Street Journal, några arabiska tidningar och en arabisk TV-station som alla har kontaktat arrangörerna för intervjuer.

Detta är tredje Fattigdoms-OS, och i år gick arrangörerna så långt som att be Internationella olympiska kommittén att officiellt erkänna deras enkla spel.

– De skrev tillbaka och sade att deras uppgift var att ingjuta hopp i världen och att de inte skulle göra något för att sätta press på regeringen att minska fattigdomen, sade Swanson.

Med uppskattningsvis 8 000 internationella medier som kommer för spelens skull har provinsens och stadens styren i samarbete med över 30 icke-vinstdrivande grupper öppnat ett center för presskontakt i Downtown Eastside med syfte att visa upp vad som görs för att hantera hemlösheten.

Centrets hemvist – atriumdelen i det helt nya bostadsområdet Woodward med funktioner av olika slag, på Eastsides kända Hastings Street – är ett exempel på ett projekt som möjliggjorts eller påskyndats av dem som drömde om ett OS-arv som skulle gynna genomsnittliga Vancouverbor.

– Kontaktcentret visar hur dessa investeringar
har gjort en positiv skillnad både socialt och ekonomiskt för boende i Downtown Eastside tack vare det starka partnerskapet mellan provinsen, staden Vancouver, icke-vinstdrivande grupper och den privata sektorn, sade bostadsministern Rich Coleman på öppningsdagen.

Men centret har sina kritiker, varav en är CCAP:s Wendy Pederson, som kallade det en ”propagandakiosk”, rapporterade CBC News. CCAP inbjöds att delta men vägrade när de fick veta att deras informationsmaterial inte kunde innehålla något som helst politiskt budskap.

Swanson sade att en ”väldigt stor fråga” för personer bosatta i Downtown Eastside är den process i vilken statusen höjs, något som ökade gradvis men har intensifierats i perioden inför spelen.

Staden har nyligen beslutat att tillåta ytterligare sju höghus i området, så det börjar bli riktigt dåligt. Hotellens hyror… människor bor i dessa enkelrum i hotellen, gamla hotell, och hyrorna går upp över 500 och 600 dollar. Fattiga människor trängs ut och staden verkar inte bry sig, sade hon.

Förra veckan motionerade Vancouvers borgmästare Gregor Robertson om att handlingsplanen för stadens hemlösa skulle revideras med målet att avskaffa hemlöshet innan 2015.

Revideringarna skulle ange antalet hemlösa specifikt för Vancouver, ge en årlig lägesrapport om hemlöshet och en långsiktig plan som återspeglar det rådande ekonomiska klimatet.

Översatt från engelskan: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29012/