Fattigdom och utanförskap bakom upploppen
Invånare i Rinkeby beskådar utbrända bilar, ett resultat av ungdomsupploppen i Stockholms förorter vilket spred sig ut i landet. (Foto: Jonathan Nackstrand / AFP)


Upploppen som startade i Husby, Stockholm, spreds sig som en löpeld runt om i landet. Nu har livet återgått till normalläge men varför det hände, förklaringarna och teorierna är många.

Husby har många invandrare som har svårt att hitta arbete och därför har det tufft ekonomiskt. 60 procent av de nyanlända invandrarna har dålig utbildning och många är analfabeter, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. För dessa invandrare är bara 2,5 procent av arbetena på arbetsmarknaden sökbara enligt Eurostat, mot 17 procent inom EU.

Som ett resultat kommer den här gruppen inte ut ur arbetslösheten, vilket påverkar deras barn som växer upp under svåra ekonomiska omständigheter och med liten kontakt med det svenska samhället i övrigt.

En person som känner till situationen i förorterna är Nima Gholam Ali Pour fd politiker, numera samhällsdebattör. Han sade:

– Många av de här ungdomarna kommer inte ut från sina områden, så de har inte en bild av hur Sverige, eller Stockholm ser ut.

– De har bara en bild av sitt område. De har inte fått den där bilden av hur demokrati fungerar, och den lilla bild de har fått av demokratin är inte en bra bild, sade Nima Gholam Ali Pour.

Han sade att i en liberal demokrati har alla friheten att göra vad de vill, men bara så länge vi respekterar andras frihet, och ungdomarna som ställde till upploppen försöker begränsa andras frihet.

– Så om någon parkerar sin bil någonstans så får jag inte bränna den för då har jag trampat på någon annans frihet, sade han.

Nima Gholam Ali Pour menar att ungdomarna egentligen inte vad de vill med upploppen. Han är ledsen över att föräldrarna inte kunnat vägleda sina barn utan låtit dem kasta sten.

Han menar att även om ungdomarna inte vet vad de vill, inte ger sig utanför sina områden och inte har helhetsbilden klar för sig, har de frustration inom sig själva,

– Trots detta har man ändå inte rätten att använda våld.

Åtta dagar efter att upploppen startade börjar livet återgå till normalläge, uppgav Kjell Lindgren presstalesman för polisen i Stockholms län.

När det var som värst inkallades poliser från Skåne och Västra Götaland. Nu åker de hem, men poliser från andra delar av landet kommer i deras ställe.

– Vi resonerar som så att det inte är bra för förorterna att vi [polisen] helt plötsligt åker hem, utan vi jobbar med det här på lång sikt, säger Kjell Lindgren.

Ute i förorterna finns det många frågor och funderingar och Lindgren säger att polisen vill vara där och förklara och hjälpa till.

Situationen för dem som bor i drabbade områden har varit påfrestande, enligt Lindgren. Efter att ha jobbat hårt under dagen har många legat och oroat sig under natten och undrat om bilen är hel, om arbetsplatsen är kvar, om dagiset kan öppnas och om de större barnen kan gå till skolan.

– Vi har massor av ärenden som har ett bra utredningsläge, så vi räknar med att kunna lagföra bra många av de här som ställt till oro i Stockholms län den senaste veckan, avslutade Lindgren.

Läs den engelska versionen här.