Fattiga indier finner glädje i enkla yrken
Varalakshmi säljer blommor till en kund. Hon har sålt blommor i 25 år. (Foto: Tarun Bhalla, Epoch Times) Bildspel längre ner.


Många indier som lever i fattigdom tjänar sitt levebröd på ett anspråkslöst sätt. Sälja blommor vid vägkanten är ett sådant yrke.

Dessa blomförsäljares livsöden är både inspirerande och tankeväckande. De fortsätter med sina enkla yrken trots att de möter både ekonomiska utmaningar och andra bekymmer.

Varalakshmi, är en trettiofemårig blomsterförsäljare från Ulsoor (en gammal stadsdel i staden Bangalore) som har sålt blommor i över två decennier.

”Jag började komma hit med min mormor när jag var i tioårsåldern och så småningom tog jag över verksamheten”.

Hennes dag börjar i den tidiga gryningen då hon rider med sin man till det avlägset belägna Krishan Raja Market för att köpa de färskaste blommorna. Marknaden grundades 1928 och är medelpunkt i det mångkulturella Bengaluru Pete och den viktigaste grossistmarknaden i Bangalore.

På frågan om vad hon tjänade på en dag svarade hon:

”Det varierar. Ibland kan jag få ihop så mycket som 500 rupier (cirka 60 kronor) per dag, andra gånger blir det inte ens så det räcker till att köpa mjölk och en ordentlig måltid till min familj”.

Under tempelfestivaler blomstrar affärerna som mest.

”Då brukar jag stanna kvar till ett eller två på morgonen, men vanliga dagar brukar jag gå hem runt åtta eller nio på kvällen”.

Varalakshmis granne blomstersäljaren Moorthy är yngre, men hans far har sett hennes lilla företag växa från grunden.

När han tillfrågades om han själv driver ett familjeföretag, svarade han med stolthet:

”I åttiofem år! Min farfars far startade blomförsäljningen precis på den här fläcken 1928”.

Hans blommor kommer också från Krishan Raja Market och hans stånd är rikt utsmyckat med girlanger av jasmin, ringblommor, rosor, orkidéer och blomman för dagen.

Indiska gator är fulla av människor som liksom Moorthy och Varalakshmi är stolta över att föra sina förfäders företag vidare, trots att de inte längre är så lönsamma. Men några företagsamma personer har gjort sin verksamhet lukrativ, vilket gör att arbetet blir till en personlig glädje.

”Jag tjänar 2000 rupier (cirka 240 kronor) en genomsnittlig dag. På speciella dagar kan jag tjäna så mycket som 6000 rupier (drygt 700 kronor)”, sade Shekhar, 45, som sålt blommor utanför ett välbesökt tempel i Cambridge Layout de senaste 25 åren.

”Jag har aldrig haft en tanke på att byta jobb. Jag gillar det här yrket eftersom jag får göra människor glada”.

Shekhar har två barn som båda studerar i en närliggande statlig skola. Precis som alla fäder önskar Shekhar sina barn en lycklig, framgångsrik framtid.

”Jag vet inte vad de vill göra när de växer upp, du får fråga dem! Jag bara vill att de ska vara lyckliga”, skrockade han.

Översatt från engelska.