Fastlandskineser firade Taiwan och drömmer om allmän rösträtt


Oktober är vanligtvis en tid för firande i Kina. Men i år har det varit en månad fylld med problem för det Kinesiska kommunistpartiet. Kraven på allmän rösträtt i Hongkong sägs ha trampat på en öm tå för partiet, och tanken på demokrati har nu planterats i huvudet på en del fastlandskineser med.

Efter att tidigare löften om allmän rösträtt togs tillbaka av nationella folkkongressen, så har demokratiprotesterna i Hongkong pågått oavbrutet sedan den 22 september, med upp till 200 000 personer på gatorna varje dag.

Taiwans president tog också tillfället i akt att öppet ställa sig bakom demonstranterna och sade att allmän rösträtt i Hongkong skulle vara bra. En del fastlandskineser delar hans uppfattning.

Mediacensuren av studenternas protester i Hongkong har varit omfattande på fastlandet. Men många fastlandskineser har ändå lyckats komma över korrekt information, och en del har sagt att de inte tänkte fira den 1 oktober, som är årsdagen av grundandet av Folkrepubliken Kina under kommunistpartiet, utan i stället tänkte fira "dubbeltian" (10 oktober) då Republiken Kina, alltså Taiwan, grundades.
 
Under ett politiskt möte sade Taiwans president Ma Ying-jeou att om allmän rösträtt infördes i Hongkong skulle det ha en positiv effekt på relationerna mellan Taiwan och Kina; om det inte sker kommer framtida relationer över sundet att påverkas negativt, sade Ma.

Återförening med Taiwan utmaning mot Kina

Mas uttalanden ledde till debatt på internet på det kinesiska fastlandet, särskilt runt firandet av "dubbeltian". Vissa kinesiska internetanvändare sade att kravet på allmän rösträtt kommer att tvinga kommunistpartiet att visa sitt rätta ansikte.

En användare från Zhejiang hade följande budskap till de kinesiska myndigheterna: "Ni har gastat om återförening med Taiwan och hotat med krig. Men under alla dessa decennier har jag inte sett något våld; ni har bara spelat teater för oss, varje dag! Nu när Taiwan öppet har uttalat att om Kina inför allmän rösträtt kommer Taiwan att återförenas med Kina, så tystnar genast den onda kult som är kommunistpartiet. Vilket slag i ansiktet! Varför skriker ni inte ut några av era olika ursäkter för återförening igen? Nu när Taiwan är redo att göra affärer – allmän rösträtt mot återförening – hur kommer det sig att ni har blivit så tysta?"

En invånare i Shandong sade att i Taiwan tror båda de stora partierna, KMT och DPP, på att de kan vinna val. Kinesiska kommunistpartiet inser att man garanterat skulle förlora i fria och öppna val, vilket förklarar att man tystnar så snart allmän rösträtt förs på tal.

Nationaldagsfiranden

Författaren och poeten Wu Hau skrev den 1 oktober: "Många människor firar ‘nationaldagen’ med människor i sin bekantskapskrets, men jag ser det här som moderlandets ‘långfredag’. Det är den dag som vår nation helt förlorade sin själ och sina rötter. Den 10 oktober är vårt lands verkliga födelsedag, och jag hoppas att vi någon dag lagligt kan fira denna dag!"

Fastlandskinesiska nätanvändaren Wu Shenmei skrev: "Dubbeltians dag är i antågande. Fastän jag är i fastlandskina, det röda gisslets land, så sträcker jag mig efter dagsljuset i Taiwan. Välsigna Taiwan! Välsigna Republiken Kina! Glad nationaldag!"

En användare från Shanghai lade upp KMT-partiets flagga för Republiken Kina tillsammans med meddelandet "Glad dubbeltians dag" på mikrobloggen Weibo den 10 oktober

En fastlandskinesisk advokat skrev på sitt Weibo-konto: "I dag är den 10 oktober, ‘dubbeltians dag’ för Republiken Kina. Ma Ying-jeou talade som vanligt till det taiwanesiska folket. Fastlandskineserna saknar faktiskt Republiken Kina, framför allt den tämligen toleranta inställningen till tankefrihet, yttrandefrihet, föreningsfrihet och strejkfrihet, som fastlandet inte har just nu. Ett levande samhälle måste vara ett fritt samhälle, inte ett samhälle där regeringen har oinskränkt makt lägger enorma begränsningar på folket."

Frilansförfattaren Du Yangming från Shanghai skrev: "För sextiofem år sedan utnyttjade kommunistpartiet folks okunnighet om kommunism och fabricerade en vacker vision som lurade in otaliga unga människor för att ‘hjälpa’ kommunistpartiet att störta KMT, driva det demokratiska systemet med ‘de tre folkprinciperna’ till Taiwan och fullborda det onda grundandet av Folkrepubliken Kina… Alla spår av demokrati i Kina som infördes under KMT-åren, såsom avskaffande av förbud mot att publicera tidningar, forma politiska partier, tillåta massmöten och parader, togs bort av kommunistpartiet."