Fästingvaccinet är slut
En läkare försöker plocka bort en fästing som satt sig fast i magen på en patient. (Foto: AFP/ EPA/Valdrin Xhemaj)


Sveriges centrala lager av vaccin mot den fästingburna infektionen TBE är slut. Först i mitten av juni kommer nästa leverans, uppger Stefan Folkesson, marknadsdirektör hos Sveriges distributör SBL Vaccines, för TT. Den kvarvarande mängden räcker dock till för barnen.

Vaccinet tog slut under torsdagen. Orsaken är en oväntat stor efterfrågeökning.

-Jag är den förste att beklaga att vi inte kan försörja marknaden, men det är slut i hela Europa, säger Stefan Folkesson.

De båda tillverkarna Baxter och Novartis blev helt tagna på sängen av rusningen och har inte hunnit öka tillverkningen av nytt vaccin tillräckligt snabbt.

TT: Varför är efterfrågan så stor i år?

-Det beror på att vi har haft varmare somrar än normalt, och vintrarna har varit milda. Nu myllrar det av fästingar, medierna har uppmärksammat detta och då blir det som en lavin, säger Stefan Folkesson.

Enskilda vårdcentraler och vaccinationscentraler kan fortfarande ha enstaka doser av TBE-vaccin kvar, men många kommer att få ställa in vaccinationsverksamheten nu alldeles inför fästingsäsongen.

TBE, eller viral meningoencefalit, är en infektion som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Den orsakas av ett virus som förs över till människor och djur via fästingar. TBE yttrar sig som hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av svår trötthet och minnesstörningar. I ovanliga fall kan också bestående förlamningar bli konsekvensen. Dödsfall kan förekomma men är mycket sällsynta.

I fjol rapporterades 465 fall av TBE i Sverige, vilket är en ökning med 67 procent jämfört med året innan. Det är bara vaccinet till vuxna som är slut. För barnens del räcker tillgången, säger Camilla Sjöström, kommunikationschef för tillverkaren Baxter.