Fascinerande utställning om renässansmålarna
Renässansen påverkades av forntida kulturer och civilisationer, inklusive Grekland, Rom, Indien och Kina, säger Alessandro Vezzosi där han håller målningen La Bella Principessa i sina händer. (Foto: Bolette Ebertz, NTDTV)


Utställningen ”:And There Was Light” hade sin världspremiär på lördagen den 20 mars i Göteborg. På den unika utställningen visas verk från tre av världshistoriens mest kända konstnärer, renässansmålarna Leonardo da Vinci, Michelangelo och Rafael.

Målningar, skisser, skulpturer och andra originalverk av de tre renässansmästarna ställs ut tillsammans med verk av andra renässanskonstnärer. Modern multimediateknik används, film, pekskärmar och fördjupningsmaterial som visar de tre renässanskonstnärerna i ett helt nytt ljus.

– Det var en spännande utställning, den var verkligen fascinerande, säger Charlotta Lundström som kom på invigningsdagen tillsammans med familjen.

Leonardo da Vinci, universalgeniet, som levde mellan 1452-1519, var inte bara den bästa målare som världen någonsin skådat, utan han var också uppfinnare, arkitekt, ingenjör och naturforskare.

Som ung kom Leonardo till guldsmeden, målaren och skulptören Andrea del Verrocchio. Leonardo fick i uppdrag att måla en av de två änglarna på Verrocchios målning ”Kristi dop”. Leonardos sätt att måla var så överlägset Verrocchios och det smärtade så mycket att han därefter inte tog i en pensel.

Florens var renässansens vagga och den staden har familjen Lundström besökt och Charlotta såg även en tidigare utställning om renässansen i Göteborg och nu fick familjen lära sig ännu mer om den här tidsperioden som var en explosion av aktiviteter. Familjen Lundström tillbringade lördagen i Eriksbergshallen i Göteborg med att se på utställningen ”and there was light”. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)

– Utställningen var riktigt bra faktiskt. Man fick lära sig mycket om Rafael och Leonardo och alla de stora konstnärerna, så det var riktigt roligt, säger Charlottas son Elias.

Den senast upptäckta målningen av Leonardo, La Bella Principessa visas i original. Den har mycket fina färger och liksom höjer sig upp över pergamentet. Det är det enda verk på pergament som Leonardo har gjort. ”Den naturliga skönheten hos henne kommer fram” säger rösten i hörlurarna som man får med sig runt utställningen.

– Målningen av Principessan, tyckte jag var verkligt fint gjord, säger Elias.

Han hade inte något intresse av Leonardo i rollen som uppfinnare. Många modeller i trä av flera av Leonardos uppfinningar och konstruktioner visas. 

Så får besökarna lära sig att idén om ett enat Europa inte är något nytt. Påven Julius II såg alla kristna som medborgare i en stat. Det var den här påven som anlitade Michelangelo att måla taket i Sixtinska kapellet. Det tog honom fyra år att täcka takytan på 500 m2. I ett av utställningens rum finns i taket en del av målningen avbildad.

Rafael finns representerad med bland annat Skolan i Aten, som avbildar stora filosofer. Målningen finns i reproduktion i full skala på en vägg. Rummen ligger i dunkel och i det här rummet lyses vissa delar av målningen upp. Det blev effektfullt att se målningen så och därefter hela målningen.

– Jag skulle rekommendera utställningen speciellt till yngre, att de tar med sig sina barn, för att få en inblick i renässansen, säger Tommy Lundström.

Utställningen visar 50 originalverk med ett värde som överstiger två miljarder kronor. Den håller på till den 15 augusti och kommer helt säkert att dra mycket folk till Göteborg. Därefter börjar den sin åttaåriga världsturné.