Fasansfulla nordkoreanska arbetsläger avslöjas i ny rapport
Kim Yong Soon, som suttit i nordkoreanskt fångläger i nio år, vittnar inför den amerikanska kongressen, 20 september 2011. (Foto: Saul Loeb / AFP / Getty Images)


Mellan 150 000 och 200 000 nordkoreaner hålls för närvarande som politiska fångar under fruktansvärda förhållanden i gulaglägren av sovjetisk stil i hela landet, säger en rapport som släpptes på tisdagen av kommittén för mänskliga rättigheter i Nordkorea.

Den Washington-baserade gruppens rapport, kallad The Hidden Gulag (Det gömda gulag), andra upplagan, bygger på intervjuer med 60 före detta vakter och före detta fångar som flydde från den repressiva kommunistregimen, samt satellitbilder av de misstänkta fängelserna och arbetslägren.

I den 245-sidiga rapporten beskrivs gulaglägren i värsta möjliga ordalag.

De som misstänks vara brottslingar och feltänkare, och upp till tre generationer av deras släkt, grips av polismyndigheter och deporteras med våld till ”Kwan-li-so” utan något som helst rättsligt förfarande eller rättslig prövning, oftast för livstids isolering och bestraffning som består av hårt arbete i gruvor, att fälla träd, arbeta i jordbruk, och liknande sysslor. Fångarna lever under brutala och svåra förhållanden och är ständigt utsatta för uppsåtlig och avsiktlig halvsvält. 

Straff mäts ut för ”otillåtet samlande eller ätande av mat, stjälande av mat från djur, skadande eller förlust av verktyg, misstänkt sabotage, klagomål om lägerförhållanden eller sexuell kontakt mellan fångar”, säger rapporten.

Det finns också rapporter om påtvingade aborter och avlivning av barn om tillfångatagen flykting varit gravid när denne återförts till Nordkorea, vanligtvis från Kina. Kina har som policy att deportera nordkoreanska rymlingar trots rapporter om att de kommer att utsättas för svår tortyr och straff när de sänts tillbaka.

Som en av de fattigaste länderna i världen använder Nordkorea också dessa läger för ekonomisk nytta.

”En viss del av det virke som huggs ner från bergen går till fabriker för att göra möbler för offentliga kontor och skolor,” nämner rapporten som ett exempel på detta.

Översatt från engelska