Fartfyllt för hela familjen


  • Produktionsår: 2009
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Andy Fickman
  • Medverkande: Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig, Carla Gugino, Ciarán Hinds m fl.
  • Kommer ut: 091007
  • Åldersgräns: Från 11 år

Som företag blir man inte mer kommersiellt än Walt Disney Pictures. Och när det är pengarna som styr det konstnärliga innehållet i filmer brukar jag rynka på näsan. Men inte när det gäller just filmer producerade av Disney, eftersom de oftast gör välproducerade filmer som hela familjen kan se.

För även om jag förespråkar originalitet över allt annat i filmer, tycker jag att just familjefilmer kan bli ursäktade från detta. För vem vill se Scar vinna i slutet av “Lejonkungen” (“The Lion King”, Roger Allers & Rob Minkoff, USA, 1994) eller odjuret dö i slutet av “Skönheten och Odjuret” (“Beauty and the Beast”, Gary Trousdale & Kirk Wise, USA, 1991)?

Filmen handlar om Jack Bruno (Johnson), en taxichaufför i Las Vegas som en dag får två speciella passagerare. Hans passagerare ser ut som barn, men de hävdar att de är utomjordingar ute på ett väldigt viktigt uppdrag. Detta är sedan upptakten till en hetsjakt rakt genom Nevada-öknen. Filmen igenom uppstår en rad spännande situationer. Och eftersom det är Disney som har producerat denna film, blir det spännande utan att en massa kroppsdelar behöver flyga till höger och vänster. Elva-årsgränsen känns dock lagom, eftersom barnen är jagade av en riktigt ruskig figur. Å andra sidan är jag fortfarande rädd för den elaka sheriffen i “Robin Hood” (Wolfgang Reitherman, USA, 1973), så det kan vara att Disney bara är riktigt duktiga på att skapa hemska skurkar.  I slutändan är det alltid upp till föräldern att bestämma vad ens barn klarar av att se.

Ifall ni kliar er i huvudet och undrar vem Dwayne Johnson är, kan jag avslöja att det är den före detta amerikanska proffsbrottaren “The Rock”, som numera använder sitt vanliga namn, då han numera ser sig själv som en seriös skådespelare och därmed inte längre vill kalla sig “Klippan”. Trots att hans brottar-persona var en riktig elaking, medverkar han ofta i familjevänliga filmer. Och det gör han faktiskt ganska bra. Han brukar spela tjuriga män med en barnslig sida och som, under all den där tjurigheten, har ett hjärta av guld. Han är i och för sig inte världens bästa skådespelare, men i det här sammanhanget funkar han bra.

Bäst tycker jag Ciarán Hinds är. Hinds är mest känd för sin roll som Julius Caesar i serien “Rome” (Bruno Heller, William J. MacDonald & John Milius, Storbritannien/USA, 2005-2007). Han har även tolkat Shakespeare på den brittiska teaterscenen. Kort sagt: Att spela en skurk i en Disney-produktion är en baggis för honom. Men det gör det ju inte mindre roligt att titta på honom.

“Race to Witch Mountain” är ett fartfyllt äventyr för hela familjen. Filmen kanske inte kommer att gå till filmhistorien, men den funkar bra som en film som hela familjen kan se en lördagskväll.