Färre dödade journalister i år jämfört med 2012
De guineanska journalisterna på bilden deltog i en protest mot våldet som drabbar journalister men också för att hedra de två franska journalisterna som dog i Conakry, den 14 november, 2013. Journalisterna Ghislaine Dupont, 57, och Claude Verlon, 55, arbetade för franska radion RFI och rövades bort den 2 november 2013 och dödades senare i den instabila regionen i norra Mali. (Foto: Cellou Binani / AFP)


Reportrar utan gränser rapporterar att färre journalister har dödats i år jämfört med 2012. Men det är en klen tröst då siffran  fortfarande ligger högre än på flera år och antalet fängslade journalister är många.

Förra året dödades 88 journalister, och i år ligger siffran på 71. Enligt Reportrar utan gränser (RUG) har 178 journalister fängslats under 2013. I Kina har man fängslat 30 journalister i år. Därefter kommer Eritrea med 28 fall och i Turkiet har 27 journalister fängslats, Syrien kommer på 4:e plats med 20 fängslanden.

Syrien fortsätter att vara det dödligaste landet för journalister, vilka tillsammans med nätanvändare är offer för ett dödligt informationskrig både från Assads regim, som inte skyr några medel för att slå ner på journalister och blockera informationsflödet, och oppositionella falanger som inte tolererar oliktänkare, rapporterar Reportrar utan gränser.

Även att Reportrar utan gränser beaktar många olika kriterier i sin analys, allt från lagstiftning till våld mot journalister, så är det de demokratiska länderna som upptar toppen av indexet medan diktatoriska länder upptar de tre sista och alltså sämsta positionerna.

De tre länderna som hade de bästa pressfrihetssiffrorna i år är dels Finland som för tredje året har visat sig vara det land som mest respekterar yttrandefriheten. Finland följs därefter av Nederländerna och Norge medan Sverige ligger på tionde plats.

Återigen är det samma tre länder som förra året – Turkmenistan, Nordkorea och Eritrea som hamnar längst ner. Även Syrien, Somalien, Kina och Iran, finns bland de sju länderna som ligger sämst till på listan.


Bilden visar på situationen vad gäller press- och informationsfrihet i olika länder i världen. Länderna med svart färg har en mycket allvarlig situation, såsom Kina, Iran, Sudan, Somalien. De rödmarkerade har en svår situation. Länderna med orange färg har märkbara problem. De gulmarkerade har en god situation och de vitmarkerade har en mycket bra situation. (Foto: Med tillstånd av Reportrar utan gränser)

Bilden visar på situationen vad gäller press- och informationsfrihet i olika länder i världen. Länderna med svart färg har en mycket allvarlig situation, såsom Kina, Iran, Sudan, Somalien. De rödmarkerade har en svår situation. Länderna med orange färg har märkbara problem. De gulmarkerade har en god situation och de vitmarkerade har en mycket bra situation. (Foto: Med tillstånd av Reportrar utan gränser)

”Pressfrihetsindex som publiceras av Reportrar utan gränser tar inte direkt hänsyn till det politiska systemet, men det är tydligt att demokratier ger bättre skydd för friheten att producera och sprida korrekta nyheter och information än länder där de mänskliga rättigheterna kränks”, sade Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire i ett uttalande från RUG.

Eritrea som nyligen har skakats av ett kort myteri av soldater vid informationsministeriet, fortsätter att vara ett stort öppet fängelse för sitt folk och låter journalister dö i häkte. Den turkmenska regimen har inte heller gett efter en tum på sin totalitära kontroll över media.

Några länder som förbättrat situationen för pressfrihet är bland andra Malawi, Guldkusten, och Burma som tidigare varit bland de 15 sämst rankade länderna sedan 2002, har stigit till 151 plats till följd av de aldrig tidigare skådade reformerna, och har nu den bästa positionen som landet haft någonsin.

Afghanistan har också höjt sig på grund av att de har inga journalister i fängelse. Men landet står inför många utmaningar särskilt med tanke på att de utländska trupperna kommer att lämna landet.

Mali har ramlat ner mest av alla länder i indexet till följd av det turbulenta förra året. Militärkuppen i Bamako den 22 mars och att norra delen av landet intogs av islamister och tuaregiska separatister medförde ett ökat våld mot journalister och censur av media.

Politisk instabilitet har ofta en splittrande effekt på media och gör det mycket svårt att producera självständigt rapporterade nyheter och information. I sådana situationer är hot och fysiska attacker mot journalister och utrensningar av personal vanliga, skriver RUG.

Ryssland har sjunkit ytterligare. Sedan Vladimir Putins återkomst till presidentposten har förtrycket trappats upp, som ett svar på en aldrig tidigare skådad våg av oppositionsprotester. Landet fortsätter också att misslyckas med att straffa alla som har mördat eller attackerat journalister.

Grekland har fått en kraftigt försämrad situation. Den sociala och professionella miljön för journalisterna är katastrofal enligt RUG. Journalister är utsatta för offentliga fördömanden och våld från både extremistgrupper och polisen.

Situationen är oförändrad för många länder inom EU. Sexton av dess medlemmar är fortfarande i topp 30.