Farligt att söka rättvisa kring mjölkskandalen i Kina
Pekingbon Wangs 13 månader gamla dotter utvecklade för tidiga pubertetssymptom efter att ha matats med mjölk från mjölkpulver tillverkat av företaget Synutra International. Familjen Wang är en av många familjer som drabbats i mjölkskandalen. (Foto: Getty Images)


Det finns ett skämt som går så här: En turist föll ned i en byggnadsgrop. Han blev förbannad och sade till turistguiden: ”I vårt land skulle en röd flagga satts upp varhelst det finns risk för faror, men ni har inga.” Turistguiden log och svarade: ”När ni gick igenom tullen, såg ni inte en stor röd flagga svaja i vinden, som klart och tydligt gav er en femstjärnig varning?”

Dessvärre är detta i Kina i dag mer vardagsverklighet än ett skämt.

Zhao Lianhai, föräldern till ett melaminförgiftat offer och huvudorganisatör för drabbade familjer runt om i landet, dömdes till två och halvt års fängelse vid Daxings distriktsdomstol i Peking onsdagen den 10 november 2010. Anklagelserna var att han ”provocerat fram en händelse”.

Dessa anklagelser är dåligt definierade och kan därför appliceras på vad som helst, och som man i Kina före kommunisttiden betraktade som ”obefogade eller grundlösa” anklagelser.

Zhaos advokat sade vidare att det inte finns något bevis för att Zhaos handlingar resulterade i ogynnsamma konsekvenser som allvarligt stör samhällsordningen. Enligt honom borde Zhaos handlingar aldrig ha lett till en brottsutredning eller ett åtal.

När Zhao fick domen kastade han sina fängelsekläder mot domaren och skrek: ”Jag protesterar! Jag är oskyldig!” och meddelade att han skulle hungerstrejka. Hans familj skrek och sade att de skulle överklaga. Hans advokat sade att det var en orättvis dom. Utanför domstolen var det många anhängare, inklusive människorättsaktivister och föräldrar till barn med njursten, som menade att domstolen var ”skamlös”.

Zhaos unga son hade en 2 millimeter stor sten i den vänstra njuren 2008. Zhao hittade en webbsida för att undersöka och söka information om förgiftade kinesiska mejeriprodukter. I och med det grundade han ”Förbundet för familjer med njurstensbebis” som uppmanar föräldrar som går igenom samma lidande för att på så vis kollektivt kunna processa med myndigheterna.

Men Zhao fördes till polisförvar den 13 oktober 2009 och greps officiellt den 17 december. Hans familj har levt på hans mors knappa pensionspengar. Hans sexåriga son lider ofta av magsmärtor och väger mindre än 15 kilo.

Hans advokater, Li Fangping och Peng Jian, var båda bestörta över domen. Li sade att den var orättvis, utan fakta eller laglig grund. Xiang Qingyu, den ende föräldern till offrens grupp som tilläts att vara med i rättsalen, sade att domaren inte tillät Zhaos advokat att tala och att advokat Peng grät av frustration under rättegången.

Enligt Zhaos advokat Li, var en av anklagelserna mot Zhao i domstolsutlåtandet att han vid ett tillfälle accepterat en informell medieintervju, att han protesterat framför folkets mellandomstol i Shijiazhuang såväl som i Sanlu i Hebeiprovinsen, där han höll upp ett A4-papper och ropade slogans.

Den andra anklagelsen var att föräldrar till bebisar som fått njursten höll en minnesstund för att markera ettårsdagen av mjölkskandalen. Li sade att genom att man upplevt sådana svårigheter och traumatiska omständigheter är dessa aktiviteter normala och borde inte ses som ett brott. Li sade också att Zhao inte skapade någon störning i samhället.

I ett forum på internet var det någon som skrev att miljontals barn kan ha insjuknat av förgiftat mjölkpulver, och istället för att straffa skurken, fängslade myndigheterna personen som vågade stå upp för de oskyldiga offren, barnen, och att det inte finns någon regering i världen som är mer skamlös än den här. .

Samtidigt som Zhao fängslades utifrån grundlösa anklagelser, meddelade administrationen för kvalitetsövervakning, Folkrepubliken Kinas inspektion och karantän, ”stolt” att ”Kinas kvalificeringsmått för mat ligger på över 90 procent”.

Med så många barnmatsrelaterade ”incidenter” som kommer upp och offentligt avslöjas, kan man undra hur Kina vågar hävda att man har sådana höga matstandarder.

Innan incidenten rörande det högprofilerade mjölkpulvret, vilket orsakade tidig sexuell utveckling hos bebisar, tystades ner, hade en fyramånaders bebis i Fuzhou, Jiangxiprovinsen, utvecklat bröst som kunde utsöndra mjölk och hade fått könshår, efter att ha druckit ”Mingyi”-mjölkpulver i två veckor. Läkare bekräftade att det var sexuell brådmogenhet.

Deng Haihua, talesperson för Kinesiska hälsoministeriet, sade emellertid att diagnosen för sexuell brådmogenhet hos barn, vilket inkluderar pseudo-brådmogen pubertet och abnormt tidig pubertet, bör följa strikta, vetenskapliga kliniska diagnoskriterium.

I ett försökt att undertrycka föräldrars oro hävdade kinesiska experter att bebisar från nyfödda till ett år har en klinisk ”liten period av ungdomlighet”. De säger med andra ord att dessa manifestationer är pseudo-brådmogen pubertet och det är ingenting att oroa sig för.

Trots att det har varit så många matsäkerhetsincidenter straffas sällan tjänstemän eller ansvariga. Landets vakthund för säkerhet och hälsa ser mellan fingrarna och skämmer bort och konspirerar rutinmässigt med samvetslösa fabrikörer. Experterna skyddar fabriksägarna närhelst det är uppenbart fuskspel, medan den enda arenan för offentliga vädjanden, domstolen, fängslar offrens föräldrar för att man kämpar för sina rättigheter och de andra som är oskyldiga. Det finns synnerligen fallgropar överallt i detta land.

Vi borde kanske alla rikta mer uppmärksamhet till skämtet: Den femstjärniga symbolen på regimens flagga tjänar verkligen som en varning till alla, ett femstjärnigt farlighetsindex, och om man inte är försiktig, kan vem som helst bli en brottsling utifrån grundlösa anklagelser.

Översatt från engelska:

Kinesisk originalversion: