Farligaste webbsidorna finns i Hongkong och Kina


McAfee, världsledande inom mjukvaror för antivirus, brandväggar och internetsäkerhet, släppte den 4 juni en rapport om det de anser vara världens farligaste respektive säkraste webbsidor. De farligaste domänerna att navigera på är enligt McAfee ”.hk” (Hongkong) och ”.cn” (Kina) och ”.info” (information).

I rapporten “Mapping the Mal Web” där McAfee listar de farligaste och säkraste platserna på nätet avslöjas att 19,2 procent av alla webbsidor med ”.hk” i domännamnet utgör en risk för internetanvändarna. Kina (.cn) kommer två på 11,8 procent. Rumänien (.ro) och Ryssland (.ru) finns också bland de fem farligaste platserna. 6,75 procent respektive 6 procent anses där vara riskabla. Finland (.fi) är den säkraste destinationen på nätet med 0,05 procent, följt av Japan (.jp) och Australien (.au).

Den mest riskabla generiska toppdomänen är “.info” som också är den tredje mest farliga domänen överhuvudtaget. Domänen .gov som används i USA av statliga och delstatliga myndigheter är den säkraste generiska toppdomänen. Den mest populära domänen .com är på nionde plats över riskabla domäner.

McAfee har analyserat 9,9 miljoner tungt trafikerade webbsidor i 265 olika länder. I studien rankades sidor i vart och ett av de 265 länderna samt generiska toppdomäner baserat på antalet farliga webbsidor som fanns på respektive domän med innehåll av annonsprogram, spionprogram, virus, spam, överdrivet många pop-ups samt länkar till andra farliga sidor.

I rapporten fann man också att risken för att ladda ner spionprogram, annonsprogram eller andra oönskade mjukvaror på nätet ökade med 41 procent under 2007. Dessutom ökade sidor som erbjuder nedladdning av ringsignaler och skärmsläckare som också innehåller virus, spionprogram och annonsprogram från 3,3 procent till 4,7 procent förra året.

McAfees rapport “Mapping the Mal Web Revisited” finns tillgänglig online.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-6/71442.html