Färgsprakande Nobelfest i stadshuset
Kronprisessan Victoria sitter bredvid professor Brian P Schmidt, en av årets Nobelpristagare i fysik 2011, vid Nobelbanketten i Blå hallen, Stockholms stadshus. (Foto: Jonathan Nackstrand / AFP)


Marschallerna lyste välkomnande vid Stockholms stadshus när nobelpristagare, kungligheter och andra inbjudna gäster anlände på lördagskvällen till årets Nobelbankett, som har hållits i Blå hallen sedan 1934.

Årets nobeltema går i Carl Jonas Love Almqvist anda. Den blomstersmyckade Blå hallen sprider en känsla av svensk sommar mitt i vintermörkret med rosor, liljor, nejlikor och alströmerior som pryder middagsborden.

För tolfte året i rad är det Gunnar Kaj som står för blomsterarrangemanget och som vanligt kommer blommorna från San Remo i Italien. Staden där Alfred Nobel tillbringade sina sista år.

Romeo & Julia Kören under ledning av Benoît Malmberg underhöll gästerna under kvällen och det är Camilla Thulin som skapat kostymerna.

Damerna spred glitter och glans på festen. Drottning Silvia var vacker i sin aprikosfärgade klänning i guldbrokad, tillsammans med Drottning Sofias diadem och stora briljantcolliern med kläpp samt Vasaörhängena.

Kronprinsessan Victoria bar en midnattsblå paljettklänning och Karl Johan-diadem samt safirörhängen.

Förrätten som var uppstarten till måltiden hade komponerats av Malin Söderström, från restaurangen Moderna Museet. Det här är första året som hon var med i Nobelsammanhang. Varmrätten stod kökschefen Gunnar Eriksson för.

Magnus Johansson, Sveriges mest kända konditor hade ansvaret för desserten, finalen på middagen.

Idag driver han bageri och konditori i Hammarby Sjöstad med sin fru Linda och från och med måndag finns Nobeldesserten att köpa i deras  butik.

Under de första tio åren bestod förrätten av consommé, klar soppa, men nu ligger fokus på det skandinaviska köket. Här är Nobelmenyn:

  • Hummer med picklade vintergrönsaker och jordärtskockspuré
  • Pärlhöna med Karl-Johansvamp och lingon, inkokt pärllök samt persiljerötter och velouté
  • Mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten med hallonmarmelad och färska hallon

Det är många moment att tänka på för den som planerar middagen. Allt ska vara noga genomtänkt och väl planerat mellan köket och servispersonalen. Drygt 260 servitörer och servitriser arbetar för att ta hand om omkring 1 300 matgäster.

Källarmästaren Patrik Högberg, berättar till SVT att servisen har övat sedan augusti. Det kritiska i år är varmrätten. Alla gäster ska ha fått sin mat inom åtta minuter, annars får gästen en kall rätt.

I år får en liten grupp elever från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Östersjöskolan i Karlskrona, hjälpa till under Nobelmiddagen.

Nobelveckans officiella program avslutas den 12 december med Nobelpristagarnas individuella besök på Nobelstiftelsen.


Stockholms stadshus hälsar välkommen åter nästa år. (Foto: Emil Almberg, Epoch Times)

Stockholms stadshus hälsar välkommen åter nästa år. (Foto: Emil Almberg, Epoch Times)