Färgade receptfria linser kan skada ögonen
Dekorativa linser kan skada ögonen om man inte provar ut dem hos en optiker eller en ögonläkare. (Foto: Torsten Blackwood/AFP)


Kontaktlinser som är dekorativa och säljs receptfritt, till exempel linser som lyser i mörker eller randiga linser, kan vara skadliga för ögonen, enligt den amerikanska läkarföreningen American Academy of Ophthalmology.

Att bära sådana linser kan leda till infektion, inflammation, synnedsättning och allmän smärta.

Många av de dekorativa linserna marknadsförs som modeaccessoarer, leksaker, eller kosmetika, men forskare säger att alla kontaktlinser måste provas ut av en ögonläkare.

Speciellt under firandet av Halloween, köper många unga människor udda färgade linser för att passa kläderna.

– Många tror att det inte krävs lika mycket för att bära dekorativa linser, säger Thomas Steinemann, professor i oftalmologi, i ett uttalande.

Professor Thomas Steinemann arbetar vid Case Western Reserve University i Cleveland och är tillika forskare inom American Academy of Ophthalmology (AAO). Han varnar för att receptfria linser kan ge bestående ögonskador.

– Alla sorters kontaktlinser är medicintekniska produkter som kräver ett recept och korrekt utprovning av en optiker, poängterar professor Steinemann.

Ofta marknadsförs linserna som ”en storlek passar alla”, eller så sägs det att det finns ”ingen anledning att gå till en specialist”, vilket är falsk marknadsföring, enligt AAO.

– Konsumenterna måste veta att permanenta ögonskador kan uppstå vid användande av receptfria linser. Personligen har jag sett alltför många allvarliga fall hos både barn och vuxna när de använt dekorativa linser. Mitt senaste fall var en patient som bara var 12 år gammal, säger professor Steinemann.

Om linserna inte utprovas korrekt kan de repa ögat, eller om de inte rengörs väl kan de orsaka infektioner, och kan leda till svullnad av blodkärlen i hornhinnan. AAO rekommenderar att gå till en ögonspecialist som undersöker och mäter ögonen innan man skaffar sig linser.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/44170/