Farbror spelar viktig roll inom Nordkoreas nya ledarskap
Denna odaterade arkivbild från Nordkoreas officiella Korean Central News Agency visar Nordkoreas ledare Kim Jong-Il (t.v) med svågern Jang Song Thaek på en inspektionsresa till berget Ryongaks rekreationsområde i Pyongyang. (Foto: KCNA / AFP / Getty Images)


Även om Kim Jong-Un ärvde Nordkoreas ledarskap och utsågs till landets överbefälhavare för militären, antyder Pyongyangs observatörer att hans farbror kommer att spela en stark roll bakom den unge ledaren.

Kim Jong-Un var given som den store ledaren till det utarmade kommunistiska landet förra veckan efter sin far Kim Jong-Il, som enligt rapporter dog av en hjärtinfarkt.

I den statliga televisionens bilder av ceremonin om den sista hälsningen till den avlidne ledaren, märker skarpa observatörer från detta isolerade land att bredvid efterträdarsonen fanns hans farbror, Jang Song Thaek, rapporterade den sydkoreanska Yonhap News.

Jang Song Thaek var svåger till Kim Jong-Il och en av hans närmaste förtrogna. Filmen visar honom också iklädd en uniform med generalens gradbeteckningar, vilket tyder på att han nyligen befordrats, dock har inget offentligt tillkännagivande gjorts om detta.

Filmen är den första någonsin att visa Jang i en militäruniform istället för hans vanliga kostym, rapporterar Reuters.

En källa nära Nordkoreas regim sade till nyhetsbyrån att landet ska styras som ett kollektiv med Jong-Un som ledare. Detta markerar en förändring från Kim Jong-Ils styre då han ensam styrde landet som den starke diktatorn.

I mitten av 2010 blev Jang vice ordförande i den nationella försvarskommissionen och åkte två gånger med Kim Jong-Il på resor till Kina. Några månader senare blev han medlem i den centrala militärkommissionen.

Både Jang och Kims syster Kim Kyong Hui hade ”försvunnit” från landets politiska rampljus kring år 2000 för att dyka upp igen senare genom offentliga framträdanden.

Jang och hans fru anses vara lösningar till den lyckade maktöverföringen från Kim Jong-Ils regim till en ny regim under hans yngste son, som anses vara en politisk novis. Nordkorea är världens enda kommunistiska familjedynasti.

Nordkoreaexperter drar slutsatsen att den tredje generationen av Kim-familjens ledare kommer att fortsätta med samma hårdhänta militärstyre. Nordkorea har en aktiv tjänstgörande militär på cirka 1,2 miljoner soldater av en befolkning på knappt 24,5 miljoner.

Översatt från engelska