Fänkål: ”Reduceraren”
En glad fänkål. (Foto: Pixelo.de)


Letar du efter en enkel och ovanlig aptitretare? Varför inte pröva lövtunna skivor av färsk fänkål, tillsammans med en dressing gjord på citronjuice, salt och olivolja? Den här härliga kulinariska kombinationen väcker känslorna, och är ett fantastiskt komplement till vilken måltid som helst. Den är dessutom gynnsam för ämnesomsättningen.

Alla delar av fänkålen kan ätas: stammen, bladen, fröna och naturligtvis själva fänkålen.

De hackade ormbunksliknande bladen smakar sött och aromatiskt när man använder dem som krydda i sallader och soppor. De som då och då bakar sitt eget bröd har upptäckt att malda fänkålsblad eller fänkålsfrön förhöjer smaken. En del människor använder fänkål i curryrätter, aromatiska pajer och fiskrätter.

Fänkålen – skivad, kokt och kryddad – är en härligt vegetarisk aptitretare. Grovt riven fänkål blir en sallad i sig själv, tillsammans med en dressing gjord på olivolja, salt och citronjuice.

Fänkålen som läkeväxt

Fänkål kallas för ”reduceraren” på grund av att den stimulerar ämnesomsättningen. Ät några fänkålsfrön som snacks för att hindra suget efter choklad, feta bakverk och tårtor. Fänkålste eller blötlagda fänkålsblad som man gjort örtte på, fungerar på samma sätt som frön för att förhindra sötsuget. Ett sådant te reglerar ämnesomsättningen i levern och bukspottskörteln under matsmältningen av fetter och socker.

En annat välkänt drag hos fänkålen är dess effekt på matsmältningsproblem. Fänkål reducerar uppsvälldhet, trög tarm och förstoppning. Gravida och kvinnor som ammar känner till fänkålens förmåga att lindra illamående och stimulera mjölkproduktionen vid amning.

Medeltidens människor betraktade fänkål som en magisk växt; det var brukligt att hänga en knippe fänkål ovanför ytterdörren för att avvisa dåliga andar. Fänkålste var en favoritdryck under 1800-talet – människor trodde att brygden hade positiva egenskaper på psyket.

Lättodlad

Plantan, som har gula blommor, växer öppet och kan lätt nå en höjd på ca 60 cm.

Australiensare och en del amerikaner betraktar fänkål som en inkräktande ört, på grund av dess förmåga att lätt föröka sig.

När du köper fänkål, se till att den är fast och ren och att färgen är vit till blekgrön. Stammen och blasten måste vara ljusgröna. Om det finns blommor på dem, så betyder det att plantan är övermogen. Fänkål bör lukta gott och påminna om anis eller lakrits i smaken.

Ljuvligt doftande och het löksoppa

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri