Fänkål dämpar hunger
Fänkål: De gamla anglosaxerna ansåg att den kunde bota de nio orsakerna till sjukdom. (Foto: Hans Bengtsson/Epoch Times)


Fänkål tillhör släktet Foeniculum, vilket betyder ”litet gräs”. Den har fått sitt namn för sitt fjäderlika bladverks skull. Fänkålen har en lång historia som medicinalväxt och föda.

Familjen heter Umbelliferae, eftersom dess gula blommor i klasar påminner om ett paraply – umbrella på engelska. Umbelliferae inkluderar vildmorot, persilja, dill, körvel, kummin och koriander. Den giftiga odörten som användes för att förgifta Sokrates ingår också, så familjen innefattar både gott och ont.

Fänkålens arom påminner om lakrits och anis. Aromen kommer från fänkålens olja, anetol. Andra beståndsdelar är det koagulationshämmande kumarin, flavonoider och en typ av steroider kallade steroler. Nu för tiden använder apotekare bara fröna, men i det förflutna användes hela växten. Den tros ha sitt ursprung kring Medelhavet. Sedan spred den sig över Europa till Indien, Australien och Amerika, och blev väldigt populär.

I denna tid när många människor äter för mycket mat, kan våra förfäder erbjuda några tips om viktminskning med fänkål. Antika grekiska atleter åt fröna för att uppnå styrka utan att gå upp i vikt. Under 1600-talet hävdade medicinalväxtkännaren och astrologen Nicholas Culpepper att fänkål kunde hjälpa personer med övervikt att bli slanka, om de drack buljong eller te gjort på hela plantan. På medeltiden fuskade en del med att gnaga på fänkål under fastan för att dämpa hungern.

Fröna tuggas för att förbättra andedräkten och används också i tandkräm. Indiska restauranger ställer ofta fram en skål fänkålsfrön som gästerna äter för att ge matsmältningen en skjuts.

De gamla anglosaxerna betraktade den som en av sina nio heliga örter, och ansåg att den kunde råda bot på ”de nio orsakerna till sjukdom”. De ansåg också att fänkål var en magisk ört som höll onda andar borta från deras hem. På midsommarafton, när de onda andarna firade med att dansa omkring, placerades fänkålsfrön i nyckelhålen för att hålla dem borta.

I många kulturer användes fänkål för att dra ut giftet från ormbett och skorpionstick.

Fänkål är en av ingredienserna i te som ges till spädbarn med kolik. Den har flera positiva effekter på matsmältningssystemet, såsom att eliminera gaser, och kokades därför ofta med fisk och annan gasbildande mat. Enligt Culpepper skall den ”fördriva gaser, vara urindrivande, lindra smärtan från njursten och hjälpa till att spräcka den”. Den ökar mjölkflödet hos ammande mödrar, men rekommenderas inte till gravida kvinnor eftersom den innehåller phytoöstrogen/fytoöstrogen.

Fänkål är lätt att odla, men se upp, den kan bli upp till två meter hög. De flesta odlade växter kortas dock genom regelbunden klippning för användning till sallader och annan mat. Vild fänkål liknar den giftiga odörten, så var försiktig om du samlar vilda örter.

Ett sätt att tillreda fänkålste är att hälla en halv liter kokande vatten över en tesked krossade torkade fänkålsfrön och låta det dra i fem minuter.

Källor: www.alternative-medicines.com, botanical.com, Bartrams Ecyclopaedia of Herbal Medicine, PDR for Herbal Medicines

Fänkål: ”Reduceraren”

Ingefära lindrar PMS-besvär