Fängslandet av en amerikansk medborgare väcker farhågor över kinesisk lag


Den amerikanska ambassadören i Kina, Jon Huntsman, säger att han är besviken på att den amerikanske geologen Xue Feng har dömts till åtta års fängelse.

Ett år efter att rättegången avslutades dömdes Xue Feng för att han hade försökt få tillgång till och sprida statshemligheter.

Xue, en naturaliserad amerikansk medborgare och född i Kina, greps i november 2007 efter att han hade förhandlat om försäljning av en databas för oljeindustrin till sin dåvarande arbetsgivare, ett Coloradobaserat konsultföretag, IHS Energy – numera IHS Inc.

Enligt människorättsgruppen Dui Hua Foundation, klassificerades databasen som en statshemlighet först efter att den hade sålts. Ali Husain, som är ordförande i Emerging Asia Consultancy, Adil Husain, säger att det innebär att Xue åtalades retroaktivt.

– Det verkar som om geologen utförde bara ett uppdrag inom sitt arbetsområde och samlade in information om den kinesiska oljesektorn. Vid den tiden hade informationen samlats in och såldes sedan till hans arbetsgivare. Detta ansågs inte vara en hemlighet eller en statshemlighet eller något som var olagligt. Så det här användes retroaktivt på situationen och de anklagelserna han åtalades för, tillämpades faktiskt retroaktivt.

Xue Fengs fall har fört med sig ytterligare oro över den kinesiska regimens användning av vaga lagar om statshemligheter för att skydda de stora statliga bolagen affärsintressen.

Förra året fängslade Kina fyra anställda vid den australiensiska gruvjätten Rio Tinto för att ha stulit statshemligheter under samtal om järnmalmskontrakt.

I april definierade den kinesiska regimen vad som utgör affärshemligheter i ett försök att koda vad den anser vara hemligt. Men Husain säger att det kan täcka ett brett spektrum av möjligheter.

– De säger i princip att om det är en affärshemlighet hos ett större statligt ägt bolag är det därför en statshemlighet i Kina. Och en affärshemlighet är något som inte är offentlig information. Så när du till exempel gör ett förvärvsgranskningsprojekt och du får information som kan vara lite mer detaljerad än vad som finns på någons hemsida då är man eventuellt i ett område som skulle ge dig problem.

Det amerikanska utrikesdepartementet säger att USA är ytterst bekymrat över Xues rätt till en rättvis rättegång enligt kinesisk lag. Ambassadör Huntsman har uppmanat den kinesiska regimen att befria Xue och skicka honom tillbaka till USA omedelbart.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38794/