Fängslades för att ha krävt besked om Hu Jintaos förmögenhet
Kineser på internet uppmärksammar fallet Yang Chong. Han greps efter att ha uppmanat den dåvarande partiledaren Hu Jintao att berätta om sina tillgångar. (Foto: Weibo)


Kommunistpartiets nye ledare, Xi Jinping, talade varmt för ett tag sedan om antikorruptionskampanjer. Trots detta har flera personer det gångna året dömts till fängelse eller arbetsläger efter att ha uppmanat tjänstemän att berätta hur de har fått sina förmögenheter.

Den 1 april ledde den kinesiske internetdissidenten Yang Chong en demonstration tillsammans med ett dussin personer i Guangzhou, Guangdongprovinsen. De krävde politiska reformer och uppmanade kinesiska ledare att avslöja källorna till sina förmögenheter. Framför allt uppmanade man den tidigare partiledaren, Hu Jintao, att ta täten.

Yang dömdes till ett års fängelse av folkets domstol i Hukou-häradat, staden Jiujiang, Jianxiprovinsen. Andra, inklusive Xiao Yong, Huang Wenxun och Ou Ronggui, dömdes också, men fick olika straff.

Enligt Radio Free Asia (RFA) tänker Yang överklaga. Hans advokat Wang Jun, fick till slut träffa honom efter att ha försökt flera gånger.

Tiang Jingling, advokat i staden Guangzhou, berättade för RFA att myndigheterna borde släppa Yang och de andra demonstranterna.

– Alla nätanvändare som höll i banderoller vid demonstrationsplatsen dömdes till fängelse. Till och med de som stod och tittade på greps och anhölls en viss tid innan de släpptes, sade Tang.

Demonstrationen där man krävde politiska reformer och att man berättar källan till sina förmögenheter, bröt inte mot de kinesiska lagarna, tillade Tang. Men myndigheterna lade fram andra anklagelser för att åtala dem. Yang anklagades för ”illegal skövling” och Xiao Yong dömdes till 18 månaders arbetsläger på andra anklagelser.

Demokratiförespråkaren Sun Wenguang, pensionerad professor vid Shandongs universitet, berättade för RFA att det låter absurt att regimen hämnas genom att döma dissidenter som Yang på anklagelser som “illegal skövling”. Men det här är verkligheten i dagens Kina, sade han. Lokala kinesiska myndigheter tar hela tiden till arbetsläger eller godtyckliga domar för att beröva dissidenters rättigheter till åsiktsfrihet.

Översatt från engelska.