Fängslade svenskar frisläppta
Sveriges utrikesminister Carl Bildt vill framföra ett stort tack till UD som i tysthet arbetat med att få de fängslade svenskarna frisläppta från Etiopien. (Foto: AFP/Raveendran)


De tre svenskar som suttit fängslade i Etiopien har frigivits. Frigivningen kom som en överraskning för både svenska utrikesdepartementet och männens advokat.

De tre har fått hjälp av svenska ambassaden i Addis Abeba att ta sig hem till Sverige. De anlände till Sverige i dag och återförenades med sina anhöriga.

Utrikesdepartementet fick först i går information om att de tre svenskarna skulle släppas från fängelset. Några timmar senare satt de på ett flygplan på väg hem.

-Vi fick bara veta att de skulle släppas och att vi kunde börja ombesörja deras hemresa, säger Cecilia Julin, presschef på UD till TT.

Ingen förklaring

Utrikesdepartementet har ännu inte fått någon förklaring till varför frisläppandet kom just nu eller om misstankarna mot svenskarna kvarstår.

-Jag har ingen information om detaljer i frisläppandet. Vi har ju hela tiden krävt att de (etiopiska myndigheterna) antingen ger en förklaring och rättslig grund för gripandet eller släpper dem fria, säger Cecilia Julin.

De frisläppta männens advokat Björn Hurtig kände inte heller till att hans klienter skulle släppas.

-Det är helt underbart men något överraskande. Det kom som en blixt från klar himmel, säger han till TT.

Hurtig har inte fått någon information om varför svenskarna har släppts.

-Jag har ingen aning. Men som jag har förstått det skulle det hållas en rättegång mot nio andra män i veckan som gick. Möjligtvis har mina klienter också friats i den rättegången på grund av att det inte finns några bevis, men det är bara en spekulation, säger Hurtig.

Mår bra

Han har haft ett kort telefonsamtal med en av männen.

-De mår bra men är väldigt trötta. I kväll vill de bara vila men det är inte så lätt eftersom det finns mycket folk omkring dem.

De tre svenskarna hamnade i etiopisk fångenskap i början av året. De tre samt en 17-årig svenska greps då i Kenya, dit de flytt undan den USA-stödda etiopiska invasionen av grannlandet Somalia.

Svenskarna ingick i en större grupp fångar som via Somalia fördes till Etiopien. Etiopien anklagade dem för att ha stridit på den somaliska islamistmilisens sida mot de etiopiska styrkorna.

Människorättsgrupper har kritiserat Etiopien för att hålla fångarna i strid med internationell rätt.

Sverige har tidigare krävt ett omedelbart frisläppande av svenskarna, bland annat har UD kallat upp Etiopiens ambassadör för att överlämna en formell protest.

Vill ha klarhet

”Det är med största tillfredsställelse jag kan konstatera att de i Etiopien fängslade svenskarna nu kunnat komma hem. Jag vill framföra ett tack till alla dem på UD som i tysthet men med stor kraft arbetat för att göra detta möjligt”, säger utrikesminister Carl Bildt i ett skriftligt uttalande.

Riksdagsledamoten Carina Hägg (s), som har engagerat sig i de fängslade svenskarnas fall, är lättad över frisläppandet.

-Det är otroligt positivt att de äntligen har kommit hem, det är ju den första känslan man får. Och jag hoppas att vi nu kan få klarhet i omständigheterna kring det här fängslandet, säger hon till TT.