Fängslade konstnären Ai Weiwei villkorligt frigiven
Ai Weiwei har släppts mot borgen efter att ha suttit fängslad utan rättegång i två och en halv månad. (Foto: Johannes Simon/Getty Images)


Den kinesiske konstnären Ai Weiwei släpptes ur fängelset på onsdagen efter växande internationella fördömanden av gripandet.

Den frispråkige regimkritikern som är känd för att ha hjälpt till att bygga OS-stadion ”fågelboet” i Peking återvände till sitt hem sent på onsdagen, men de restriktioner som gäller för hans frigivande förbjuder honom att resa och att tala med media.

– Jag beklagar, jag kan inte prata, jag är villkorligt frigiven, hoppas ni förstår, sade Ai på engelska utanför sitt hem i en förort till Peking på onsdagkvällen, enligt NTD Television.

Ai har hållits inspärrad utan åtal sedan den 3 april, i samband med en våg av repression mot dissidenter och kritiker av Kinas auktoritära styre, som i sin tur var ett svar på protester som inspirerats av den ”arabiska våren”.

Polis och myndigheter har emellertid anklagat Ai för skattebrott, vilket är anklagelser som de flesta människorättsexperter och Kinabevakare anser vara falska.

Statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterade att Ai släppts på grund av sin ”bra attityd gällande att erkänna sina brott, samt den kroniska sjukdom han lider av”, men Ai har inte formellt åtalats för något brott. Human Rights in China rapporterade i april att Ai torterats till att erkänna.

Ai släpptes mot den kinesiska motsvarigheten till borgen, ”quobao houshen”, en rättslig procedur som de kinesiska myndigheterna vanligen sparar till fall som de underförstått anser vara svåra att väcka åtal i.

”Qubaou houshen (QBHS) är en teknik som säkerhetsmyndigheter ibland använder för att rädda ansiktet när man behöver få slut på kontroversiella fall som är oklokt eller onödigt att väcka åtal i.” skrev Jerome A Cohen, Kinaexpert och juridikprofessor vid New York University, på US Asia Law Institutes sajt.

Juridik- och människorättsexperter har dragit slutsatsen att det faktum att Ai släppts tyder på att de kraftiga påtryckningarna från det internationella samfundet haft en påverkan.

”Beslutet att bevilja QBHS har inget med rättssäkerhet att göra, utan är helt och hållet en uppvisning i godtycke från de kinesiska myndigheternas hemsida. Att det gick såhär visar att de internationella samfundets påtryckningar och och signifikanta inhemska och personliga kontakter kan vara en kraftfull kombination, även när någon har gått längre än de flesta i att reta kommunistregimen”, skrev Cohen

Det plötsliga släppandet av Ai kommer precis innan den kinesiske premiärministern Wen Jiabao åker till Storbritannien och Tyskland nästa vecka där Ai ”har starka professionella kontakter och offentligt stöd”, noterade Amnesty International.

– Släppandet mot borgen av Ai kan ses som en symbolisk eftergift från myndigheternas sida för att avstyra den växande kritiken, sade Catherine Baber från Amnesty International i ett uttalande.

Det amerikanska utrikesdepartementet sade på onsdag eftermiddag att man inte omedelbart kunde verifiera att Ai släppts, men att man arbetade för att kunna bekräfta rapporten.

– Men vi har länge krävt att han ska släppas och vi fortsätter att kräva … att alla som gripits för att de utövar sina internationellt kända mänskliga rättigheter släpps,” sade deras talesman Mark Toner på ett pressmöte.

Jerzy Buzek, EU-parlamentets ordförande, sade att han ”välkomnar att Ai Weiwei släppts mot borgen” och sade att det ”verkligen var på tiden”.

– Gripandet var både omöjligt att rättfärdiga och oacceptabelt. EU-parlamentet stödjer hans fredliga aktioner och initiativ för demokratiska reformer och skydd för mänskliga rättigheter, sade Buzek, som är en veteran från fackföreningsrörelsen Solidaritet och tidigare antikommunistisk aktivist från Polen.

Den amerikanske kongressledamoten Chris Smith, som tidigare suttit som ordförande i kongressens utrikesutskott för mänskliga rättigheter, sade till AFP att rapporterna om att Ai släppts var ”välkomna” men att det är ”extremt oroväckande att han enligt uppgift ‘erkänt sina brott'”.

”‘Erkännanden’ i Folkrepubliken Kina görs sällan, om någonsin, frivilligt och utan påtryckningar, sade Smith.

Medan Ai Weiweis berömmelse och kontakter spelat en stor roll för att få honom frisläppt från fängelset, sitter andra konstnärer/aktivister och mer än 130 personer som greps i den kinesiska regimens attack mot oliktänkande tidigare i år fortfarande fängslade.

”Tveklöst har Ais stjärnstatus som konstnär, familjehistoria och globala stöd från konstvärlden hjälpt till,” skrev Cohen

De som inte är välkända eller har Ais kontakter kan inte räkna med att få lika mycket hjälp som honom. Fyra av Ais vänner och kollegor – hans assistent Wen Tao, hans chaufför Zhang Jingsong, hans revisor Hu Mingfen och formgivaren Liu Zhenggang – som ”försvann in i hemligt förvar”, saknas fortfarande enligt Amnesty International.

– Det är av yttersta vikt att den internationella uppmärksamheten kring Ai Weiwei utsträcks till att gälla de aktivister som fortfarande sitter i hemligt förvar eller åtalas för omstörtande verksamhet, sade Catherine Baber från Amnesty.

Översatt från engelska.