Fängslade kinesiska advokater får stöd från USA:s utrikesdepartement
De kinesiska människorättsadvokaterna Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng och Zhang Junjie. (Foto: Med tillstånd av avdokaterna)


USA:s utrikesdepartement förenade sig med internationella människorättsgrupper för att ge sitt stöd till fyra kinesiska advokater som hålls inlåsta och torteras i ett interneringscenter i Heilongjiangprovinsen för att ha representerat en grupp frihetsberövade Falun Gong-utövare.

Advokaterna, Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng och Zhang Junjie, greps den 21 mars när de försökte bistå med advokathjälp till familjer till Falun Gong-utövare som hålls inspärrade på Qinglongshans interneringscenter.

De fyra advokaterna misshandlades brutalt av polisen, enligt Zhang Junjie, en av advokaterna som släpptes den 27 mars, med tre konstaterade frakturer på ryggraden. De andra tre advokaterna hålls fortfarande inspärrade på Qixings interneringscenter.

Den 25 mars begav sig en annan grupp advokater och medborgare till ett interneringscenter och hungerstrejkade utanför. Man krävde att få träffa de inspärrade advokaterna. På morgonen den 29 mars greps hela gruppen bestående av 17 personer. Många av dem utsattes också för våld.

Tre personer i den första gruppen av inspärrade Falun Gong-utövare sägs vara i ett kritiskt tillstånd. 

”Det här verkar vara en del av ett oroväckande mönster där advokater som tjänar allmänhetens intressen, internetaktivister, journalister, religiösa ledare och andra som med fredliga medel utmanar den officiella kinesiska politiken och dess tillvägagångssätt grips och spärras in”, sade USA:s utrikesdepartement i en e-postkorrespondens med Epoch Times den 3 april.

”Vi manar de kinesiska myndigheterna att garantera alla kinesiska medborgares säkerhet och rättigheter som de har rätt till under Kinas internationella åtaganden för mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet”, stod det vidare.

Tidigare har det kinesiska advokatsamfundet delat ut direktiv där man ber advokater att inte delta i protester vid Jiansanjiang och inte publicera några kommentarer på internet.

”Det är inget autentiskt advokatsamfund”, berättade Tang Jingling, en advokat från Guangzhou, för New Tang Dynasty (NTD) Television. ”Kommunistpartiet manipulerar organisationen, som spelar en väldigt skamlig roll.”

Tang sade att advokater har publicerat ett öppet brev på internet där man fördömer advokatsamfundet och manar till en utredning av ledningen.

”Advokater runt om i landet borde stå upp för sina förföljda kolleger”, sade den USA-baserade människorättsadvokaten Ye Ning till NTD.

Den 2 april lämnade advokaterna Tsai Ying, Hu Guiyun och Dong Qianyong in en besvärsinlaga till Kinas advokatförbund i Peking. De kräver att organisationen står upp för advokaters rätt att vara verksamma som jurister och att ett team påbörjar en utredning om frihetsberövandena, misshandeln och kränkningen av advokaterna, rapporterade NTD.

Amnesty International gick offentligt ut med ett meddelande den 28 mars där man uttrycker oro över ”säkerheten kring de tre advokaterna som fortfarande är frihetsberövade och att de också kan ha torterats”.

Amnesty är också oroat över att kinesiska myndigheter använder andra former av godtyckliga frihetsberövanden som till exempel ”lagutbildningscenter” för att kvarhålla tidigare fångar från de arbetsläger som stängdes förra året.

I Hongkong protesterade China Rights Lawyers Concern Group, Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China och Justice Peace Commission of the Hong Kong Catholic Diocese utanför det kinesiska sambandskontoret den 2 april. De kräver att Jiangsanjiangs hjärntvättscenter stängs och att de tre inspärrade advokaterna omedelbart frisläpps, rapporterade webbsidan Minghui.

Falun Gong, också känt som Falun Dafa, är en traditionell kinesisk andlig metod som blev populär i Kina under 1990-talet. 1999 när dåvarande ledaren Jiang Zemin beordrade förföljelsen, utövade omkring 70-100 miljoner kineser Falun Gong, inklusive många höga tjänstemän i partiet.

Fram till i dag har 3750 dödsfall genom tortyr och andra övergrepp i fångenskap dokumenterats såväl som över 63 000 tortyrfall. Den verkliga dödssiffran beräknas vara tiotusentals, enligt Minghui.

I ett pressmeddelande från den 3 april manar den New York-baserade Falun Dafa Information Center till ett frisläppande av alla frihetsberövade Falun Gong-utövare och deras advokater i Kina.

Pressmeddelandet gör gällande att interneringen och den efterföljande misshandeln av de fyra advokaterna belyser två viktiga trender: Den första är att många kineser utmanar förföljelsen av Falun Gong genom att skriva under petitioner, manar om frigivning av utövare i arbetsläger och så vidare. Det andra är att förföljelsen fortsätter trots att man stängt ”omskolning genom arbete”-lägren, ett system som internationellt hade blivit en symbol för partiets kränkningar av mänskliga rättigheter.

Översatt från engelska