Fängslade författare uppmärksammas i Sverige
Elnaz Baghlanian från Svenska PEN. (Foto: Lena Katarina Johansson)


I många länder förföljs och fängslas författare för att de utövar sitt yrke. På söndag uppmärksammar fem svenska städer fängslade författare i olika delar av världen.

Förra året rapporterades runt 900 författare sitta fängslade i världen på grund av bristande yttrandefrihet. Många författare utsätts för hot och förföljelse, censur, tortyr och mord. I vissa fall lever de i exil.

— Yttrandefrihet är kärnan i en demokrati. Tystar man författare och skribenter går en stor del av demokratin förlorad, säger Elnaz Baghlanian som är redaktör för Dissidentbloggen och kansliansvarig på Svenska PEN.

FAKTA: PEN
PEN grundades i London 1921 som en mötesplats för att främja vänskap och intellektuellt samarbete mellan författare, journalister, översättare och förläggare i olika länder. Den svenska föreningen blev till 1922.

För att lyfta frågan, och även samla in pengar till drabbade författare, arrangeras Fängslade författares dag den 15 november varje år. Pengarna ska bland annat hjälpa de drabbade med akuta resor, stöd till deras familjer och medicin. De ska också finansiera representanter från PEN:s närvaro på rättegångar.

Evenemanget kommer att äga rum i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Växjö. Städerna har alla olika fokus. I Stockholm är årets tema Bangladesh, där situationen för sekulära bloggare har förvärrats på sistone.

— Vi har arbetat aktivt med Bangladesh det här året och ser med oro på det som sker, säger Elnaz Baghlanian.

Bland annat cirkulerar en dödslista med 84 namn på sekulära bloggare öppet på internet. Bara i år har fem av personerna på listan mördats av extremister.

Elnaz Baghlanian kommer att samtala med bloggaren Siddharta Dhar från Bangladesh, som berättar om sin bakgrund. De ska diskutera varför situationen ser ut som den gör just nu, och hur Bangladeshs framtid ser ut när allt fler oppositionella tvingas lämna landet.

I Göteborg har man valt att fokusera på författare i Syrien, och i Malmö är temat författare i exil.

”Yttrandefrihet är det allra viktigaste för en författare”